După ce au ţinut postul Sfintelor Paşti, credincioşii s-au spovedit şi s-au împărtăşit, iar în Noaptea Învierii, au venit, cu mic cu mare, la biserică, pentru a primi Lumină Sfântă. Deşi vremea nu a fost prea îngăduitoare, numărul celor care au participat la slujba de Înviere a fost impresionant, o mare de oameni formându-se în jurul tuturor lăcaşurilor de cult din Oradea. Lumina sfântă a fost luată de către preot cu ajutorul unei lumânări de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii, după care credincioşii au fost chemaţi să ia lumină prin rostirea cuvintelor: "Veniţi de luaţi lumină!".

În fiecare an, slujba de Înviere adună un număr frumos de credincioşi. Şi cei care pe parcursul anului nu prea frecventează biserica în Noaptea Sfântă îşi fac timp să vină la slujba care le dă vestea cea bună: că Hristos, Cel care a pătimit, s-a răstingnit şi a murit pe cruce pentru păcatele noastre, a înviat. Şi, odată cu învierea lui, a învins toate bolile, toate necazurile şi toată suferinţa omenirii. Aşa cum spunea ieri, în cuvântul său de învăţătură, părintele Vasile Bicăzan, de la Biserica Sfântul Duh Mângâietorul, nu bolile fizice sunt cele mai grave în zilele noastre, ci bolile sufleteşti, pentru că dacă bolile trupeşti se pot vindeca prin tratament medicamentos, bolile sufleteşti se vindecă mai greu. Biserica devine, astfel, locul în care credinciosul, împovărat de probleme şi griji, vine să-şi găsească alinare şi mângâiere. Aşa se explică, poate, faptul pentru care oamenii au luat cu asalt lăcaşurile de cult în Noaptea Sfântă, venind, alături de prieteni sau familie, pentru a primi vestea cea mult aşteptată a Învierii Domnului. La miezul nopţii, clopotele au început să bată, iar oamenii au început să cânte "Hristos a înviat din morţi!/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le!", ţinând în mănă o lumânare sau o candelă aprinsă şi înconjurând de trei ori biserica. La sfârşitul slujbei, credincioşii au stat la coadă pentru a lua acasă paştele. Totul s-a desfăşurat în bună rânduială, sub atenta supraveghere a unor agenţi ai Poliţiei Comunitare, aşa cum s-a întâmplat şi la Biserica Sfântul Duh Mângâietorul din Cartierul Ioşia Nord, unde cei doi preoţi slujitori - Vasile şi Felix Bicăzan - i-au sfătuit pe credincioşi să nu se înghesuie pentru că există paşte pentru toată lumea. După încheierea slujbei, oamenii s-au risipit în noapte, ocrotind cu grijă flacăra lumânărilor, pentru a purta şi în căminele lor Lumina Învierii. Astfel, minute în şir, străzile oraşului s-au transformat în adevărate râuri de lumină.

După o Săptămână a Patimilor, când Iisus Hristos s-a lăsat răstignit pe cruce pentru a răscumpăra păcatele omenirii, de Paşti s-a prăznuit triumful binelui asupra răului. Din Duminica Învierii, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, pe 24 mai, creştinii se salută, în aceste zile, cu salutul "Hristos a inviat!" şi răspunsul "Adevărat a Înviat!".