Jertfelnicia credincioşilor nu e de ajuns pentru finalizarea bisericii din cartierul "Ioşia Nord"
În imediata vecinătate a Sălii Sporturilor din cartierul Ioşia Nord, se înalţă falnic o biserică de dimensiunile unei catedrale, umbrind parcă destinul în care s-au aflat credincioşii din această parte a Oradiei după Revoluţie. În lipsa unui lăcaş de cult, ei erau obligaţi să alerge la bisericile din oraş pentru a se ruga, astfel că, de cele mai multe ori, din pricina mulţimii prezente, erau nevoiţi să asiste la slujbe dincolo de porţile bisericii. Astăzi, visul de a avea o biserică în propriul cartier li s-a împlinit, însă doar parţial, finalizarea lucrărilor prelungindu-se din lipsă de fonduri. În acest sens, biserica a deschis un cont la BCR - Filiala Rogerius, pentru firmele şi oamenii cu bunăvoinţă care doresc să contribuie la finalizarea lucrărilor. Contul este RO54RNCB0032046500280001.
Nevoiţi să se reculeagă în alte biserici
"În 1991, am fost transferat în interes de serviciu la Oradea. Timp de un an, am slujit la bisericile din Parcul Ghioceilor, din cartierul Ioşia Veche. La acea vreme, zona Ioşia Nord aparţinea jurisdicţional de aceste biserici. Neavând biserică proprie (întrucât cartierul nu era prevăzut la înfiinţare cu un asemenea lăcaş de cult), credincioşii din această parte a oraşului (Ioşia Nord) erau obligaţi să se reculeagă în alte biserici. În aceste condiţii, nevoia unui spaţiu de slujire în cartier a devenit tot mai acută", povesteşte Vasile Bicăzan, preotul paroh al bisericii. Salvarea a venit din partea conducerii Casei Tineretului care, în schimbul unei chirii rezonabile, a acceptat ca sala mică, aflată lângă sala de spectacole, să fie destinată oficierii slujbelor religioase. "La 1 martie 1992, împreună cu protopopul Aurel Puşcaş, preotul Ioan Porumb şi preotul pensionar Gheorghe Demian, am improvizat o mică capelă în sala primită. Mare ne-a fost mirarea când am văzut că numărul de credincioşi depăşea capacitatea sălii, astfel că am fost nevoiţi să ne mutăm în sala mare de spectacole din incinta Casei Tineretului. Împreună cu consiliul parohial, am hotărât să începem demersurile pentru construirea unei biserici în zonă", mai spune preotul.
"Arătarea Domnului", în cartierul Ioşia Nord
În 13 decembrie 1992, după slujba oficiată la Casa Tineretului (la care a participat şi PS Sa Ioan Mihălţan, episcop ortodox al Oradiei, Bihorului şi Sălajului), s-a pus piatra de temelie la noua biserică situată în imediata apropiere a Sălii Sporturilor, din cartierul Ioşia Nord. Proiectul a fost realizat de arh. Mircea Lungu. În primăvara lui 93, au început săpăturile la fundaţie şi, de atunci, lucrările la ridicarea bisericii s-au desfăşurat fără întrerupere. Biserica se numeşte "Teofanie" ("Arătarea Domnului") şi are hramul "Sfântul Duh Mângâietor".
Ridicată cu 6 miliarde lei vechi
Durata executării lucrărilor s-a prelungit din lipsa sponsorilor. În momentul demarării lucrărilor, multe firme din Oradea au contribuit cu sume mai mari sau mai mici. După aceea, numărul acestora a scăzut, în prezent existând în jur de patru sau cinci firme care sponsorizează lunar demararea lucrărilor. O bună parte din fonduri au venit şi de la enoriaşi, care au contribuit şi ei la construirea lăcaşului de cult, oferind din puţinul lor. Cel mai mare sprijin financiar a venit însă din partea Primăriei Oradea, care a alocat bisericii 300 de milioane lei vechi, anual (aproximativ un miliard lei vechi în ultimii trei ani), în vreme ce Consiliul Judeţean Bihor a alocat numai 50 de milioane de lei vechi. Totodată, din partea Guvernului României au fost alocaţi, până în prezent, 265 de milioane lei vechi (din care cea mai mare sumă, 200 milioane lei vechi, a fost alocată în acest an).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.