La Mănăstirea Voivozi, Ziua Sfintei Marii
"Fericiţi sunt oamenii care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu..."
Cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Maria, adică la 13 august, s-au împlinit 612 ani de la atestarea Mănăstirii Sfinţilor Voievozi - aşezământ monahal situat în comuna Popeşti, lângă localitatea Voivozi.
?La data de 13 august a anului 1391, fiii lui Sas Vodă şi nepoţi ai domnitorului descălecător de ţară, Dragoş - Vodă, în cadrul unei vizite pe care au făcut-o la Constantinopol, au fost primiţi de Patriarhul Antonie al IV-lea care le-a dat îndreptăţire să ridice aşezământ bisericesc, fiind astfel ctitorită una dintre cele mai vechi mănăstiri din această parte de ţară?- ne spune preaînvăţatul părinte protopop al Marghitei.
Din 1990, biserica Mănăstirii de la Voivozi poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.
Multă lume s-a adunat aici cu o seară înainte, în 14 august, când Arhiereul - Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, Prea Sfinţia Sa Petroniu Sălăjanul, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Sute de credincioşi s-au aflat şi în ?Ziua Sfintei Marii?, veniţi pentru a asculta Sfânta Liturghie şi pentru miruire. Au oficiat slujba părintele consilier episcopal Liviu Ungur şi protopopul Marghitei, părintele Gheorghe Ciobai, care au predicat asistenţei despre funcţia şi valoarea ascultării.
Aşezată pe culmea dealului ce domină împrejurimile, bisericuţa din lemn, adusă, cu câţiva ani în urmă, de la Sacalasău, pare să-şi fi depăşit condiţia modestă, datorită totalei recondiţionări la care a fost supusă, incluzând şi amenajările din jurul ei. S-a construit o alee pietruită din granit, s-a ridicat un portal din lemn în care este instalată toaca, s-au amenajat ronduri cu flori. Stăreţia, o construcţie în linii armonioase, impunătoare şi albă, şi ea încărcată de flori, compune împreună cu biserica şi noul paraclis o invitaţie la meditaţie şi odihna sufletului. Soborul de măicuţe, condus de neobosita stareţă Teodora şi preotul duhovnic, şi-a găsit împlinirea în acest perimetru spre care, cu fiecare an ce trece, vin tot mai mulţi credincioşi. Cu siguranţă, la sărbătoarea hramului din anul viitor, şi interiorul bisericii, ai cărei pereţi sunt pregătiţi deja, va fi împodobit cu pictură.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.