Anul Nou a început cu o nouă zi de sărbătoare pentru români: Ziua Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari teologi creştini. Pe 1 ianuarie, zeci de credincioşi au sfidat vremea mohorâtă de afară şi au umplut din nou lăcaşurile de cult. În Oradea, cei care şi-au îndreptat paşii spre Catedrala "Învierea Domnului" din Centrul Civic au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor şi a fi binecuvântaţi de PS Sa Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei.

În cuvântul său, ierarhul a amintit că, la 1 ianuarie, după opt zile de la Naşterea Pruncului Iisus, Sfânta Biserică prăznuieşte Tăierea împrejur, cea după trup, a Domnului. În Vechiul Testament, Dumnezeu poruncise Patriarhului Avraam şi lui Moise ca: "Tot pruncul, parte bărbătească, în ziua a opta să se taie împrejur". Acestei hotărâri dumnezeieşti s-a supus şi Iisus. El a primit aceasta ca să înlăture rânduiala Legii Vechi şi să pună în loc tăierea împrejur cea după Duh cea nefăcută de mână. "Această tăiere împrejur a Mântuitorului se petrece pentru noi, creştinii, duhoniceşte", a explicat episcopul. Iisus s-a lăsat tăiat împrejur pentru că a voit să împlinească toată Legea pe care El însuşi o dăduse prin proorocii şi drepţii Vechiului Testament şi pentru a ne da nouă pildă de ascultare: cum s-a supus El Legii, aşa să ne supunem şi noi, să fim ascultători şi împlinitori ai dumnezeieştilor Lui învăţături. Tot la 1 ianuarie este prăznuit, an de an, Sfântul Vasile cel Mare, care a trăit între anii 330-379, pe vremea Sfântului Împărat Constantin. Biserica a acordat o atenţie sporită Sfântului Vasile şi a declarat anul 2009 ca an comemorativ-omagial al acestui sfânt şi celorlalţi Sfinţi Părinţi Capadocieni: Sfântul Grigore de Nazianz şi Sfântul Grigore de Nyssa.

Episcopul şi-a încheiat cuvântarea arătând că, în contextul aniversării în anul 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2010 să fie declarat "Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti" în Patriarhia Română. Totodată, ierarhul a menţionat că anul acesta se împlinesc 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortotoxe Române a Oradiei.