O sărbătoare extraordinar de importantă în viața copiilor, după cum spunea preacucernicul preot paroh Iulian, Robu, rector al Sanctuarului Eparhial Maica Domnului din Oradea, un ritual sacru, prin care copiii și-au  exprimat acordul de a trăi în comuniune și în armonie cu Dumnezeu și cu valorile creștine prin primirea sacramentului Sfânt al Primei Împărtășanii.

 

A fost hotărârea fermă a „îngerașilor”, așa cum au fost numiți de către părintele Iulian Robu, la sărbătoarea „Prima Împărtășanie”, care s–a celebrat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Pentru acest eveniment, lăcașul de cult a fost împodobit ca un colț de rai, cu cele mai minunate flori albe, imaculate, ca sufletul copiilor care au îngenunchiat în fața Altarului Sfânt pentru „a se uni cu Isus”. Această atmosferă de pregătire a spiritualității a înflăcărat sufletele credincioșilor și, mai ales, ale părinților și aparținătorilor prezenți.

Cu deosebită emoție și dăruire, dar și a sentimentului de curățenie spirituală a avut loc Prima Spovadă, procesul în care micuții creștini își mărturisesc pentru prima dată păcatele către Dumnezeu, în fața preotului. Încărcați de importanța evenimentului, copiii au intrat în biserică în alai, sub aoreola cupolei de credință și evlavie, păstrând în suflet o emoție specială, dar pășind convinși și hotărâți spre Altarul Sfânt, însoțiți de soborul preoțesc, prin: părintele paroh, Iulian Robu, părintele Sorin Crăciun - de la parohia „Sfântul Gheorghe”, părintele Andrei Borzași de la Parohia „Sfântul Anton”, părintele spiritual al copiilor fr. Ionuț Cherecheș OFMConv și îndrumătorul programului de activități, fr. franciscan Mihai Dumea din Parohia „Adormirea Maicii Domnului”. În această zi de aleasă sărbătoare, copiii au purtat cămăși albe – băieții, iar fetele, rochițe albe și coronițe de flori albe.

Predica susținută de preacucernicul părinte paroh Iulian Robu a antrenat copiii spre a răsunde întrebărilor doveditoare ale cunoștințelor acumuate în perioada de pregătire, pentru a sublinia faptul că, prin Sacramentul Împărtășaniei, „ne unim cu Cristos”, care ne face părtaşi la Trupul şi Sângele Său, ca să formăm un singur trup și ne uneşte, încă de pe acum, cu Biserica din ceruri.

 Evenimentul relevant al Sfintei Liturghi a fost oferit de „îngerașul” care a citit Apostolul și de „îngerașul” care a ridicat spre cerul Divin rugăciunea de credință în Bunul Dumnezeu. Glasurile lor angelice, sub îndrumătorul programului de activități, fr. franciscan Mihai Dumea, au emoționat profund credincioșii prezenți la Litughie.

Desfășurarea evenimentului litughic și a participării copiilor a fost pregătită cu multă dăruire de preot franciscan Ionuț Cherecheș OFMConv, de către fratele călugăr franciscan Mihai Dumea, de sora Ana Farcaș, sub coordonarea directă și exigentă a părintelui paroh Iulian Robu.

Miorița SĂTEANU