Biserica Ortodoxă prăznuiește luni, 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare ce amintește creștinilor momentul în care Fecioara Maria s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Acest eveniment a avut loc în biserica din Vlaherne.

Prima zi a lunii octombrie este una de referință în Calendarul Ortodox. Biserica sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”. Este un moment în care se zice că rugăciunile către Maica Domnului fac minuni.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetăţii, care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care Biserica îl prăznuiește pe 1 octombrie, pentru a le reaminti creștinilor că, prin nevoinţă şi rugăciune, și ei pot primi, în greutăţile vieţii lor, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.