Luni, 15 iunie - Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe Apostolii Petru şi Pavel, rânduind o perioadă de post specială, care începe luni, 15 iunie, imediat după Duminica Tuturor Sfinţilor, până la data lor de prăznuire, 29 iunie.
Potrivit tradiţiei Bisericii ortodoxe, credincioşii trebuie să se spovedească în timpul postului şi să se pregătească pentru Sfânta Împărtăşanie. Acest post reprezintă un prilej de înălţare a sufletului. Are legătură cu Paştele şi cu Pogorârea Duhului Sfânt, sărbători cu dată schimbătoare, de aceea postul nu începe la o dată fixă, ci ţine când mai mult, când mai puţin. Se posteşte până în 29 iunie, ziua Sfinţilor Apostoli.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii Bisericii s-au numit pentru prima dată creştini. Apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică, Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul lui Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Bazilica San Pietro din Vatican.
Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru, care a făcut parte din cei care au petrecut alături de Mântuitorul, s-a adăugat cetei apostolilor în chip minunat după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului este chemat la noua slujire al lui Hristos.
În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, este dezlegare la pește în zilele de: sâmbătă, 20 iunie, duminică, 21 iunie, luni, 22 iunie, miercuri, 24 iunie, sâmbătă, 27 iunie și duminică, 28 iunie 2020.
În popor se spune că acest post se ţine pentru sănătate la oameni şi vite, pentru apărare de foamete şi grindină. Primele mărturii despre postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV-lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu, vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoreț, episcopul Cirului şi Leon cel Mare.
Potrivit cercetătorilor, acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins și la credincioşi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.