Iubiţi credincioşi şi credincioase!

Pentru omul care trăieşte în era informaţiei, sărbătoarea Crăciunului vine cu un mesaj străvechi: „Şi Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi, iar noi am văzut gloria lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr." (In 1, 14) Nici cele mai mari agenţii de ştiri din lume nu pot transmite o ştire care să capteze atenţia oamenilor aşa cum se întâmplă la vestirea îngerului: „Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul." (Lc 2, 10-11) Chiar şi calitativ, mesajul de Crăciun se ridică deasupra tuturor ştirilor de până acum, căci nimeni niciodată nu a reuşit să formuleze o ştire care să cuprindă într-un mod atât de convingător întreaga istorie a omenirii şi să le ofere oamenilor siguranţă precum vestirea îngerului înconjurat de cetele cereşti: „Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu, şi pe pământ pace oamenilor de bunăvoinţă!"(Lc 2, 14)  

 

Sfânta Scriptură vorbeşte în mai multe locuri despre minunata întâmplare din noaptea de Crăciun. Evanghelia după Luca, pe care o citim la Sfânta Liturghie de la miezul nopţii, este cea mai cunoscută şi cea mai iubită, povestindu-ne în detaliu naşterea lui Isus. An de an, ne amintim cu bucurie şi cu iubire de această relatare  care ne face să retrăim atmosfera şi emoţia nopţii de Crăciun. Ne emoţionăm găsindu-L pe Pruncul Isus culcat în iesle văzând cum, prin zâmbetul copilului  nevinovat, El revarsă asupra noastră bucuria şi dragostea lui Dumnezeu.

 

Un alt fragment bine cunoscut din Sfânta Scriptură care prezintă evenimentele petrecute în Noaptea Sfântă, citit la Sfânta Liturghie solemnă şi repetat de mai multe ori în perioada de Crăciun, este prefaţa din Evanghelia după Ioan, aşa-numitul Prolog, care ne dezvăluie cum Dumnezeu îşi manifestă voinţa de Creator şi i se dezvăluie omului prin Fiul Său.

 

„La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu." (In 1, 1) Aceasta este taina lui Dumnezeu, Care a vrut să se facă om. Om, care are limite, care creşte, învaţă şi pune întrebări; om, care ştie să fie atent la celălalt şi să îi ofere răspunsuri. Aşa a venit printre noi, luând asupra Sa firea noastră omenească şi acceptând viaţa pământească împreună cu toate problemele acesteia. Este o taină minunată, căci ea ne dezvăluie un Cristos care nu este un simplu iubitor de oameni, ci însuşi Fiul lui Dumnezeu Cel Viu, făcut om, prin care Dumnezeu a vrut să se arate nu ca Dumnezeu, ci ca om, pentru mântuirea lumii.

 

Iubiţi credincioşi şi credincioase!

Crăciunul dezvăluie planul lui Dumnezeu: El a vrut să ni Se arate în întregime nouă, oamenilor de rând. De aceea nu a rămas ascuns în taina Sa de nepătruns. A păşit din lumina Sa intangibilă, revărsându-Şi lumina atotpătrunzătoare asupra unei omeniri învăluite de obscuritate.

 

Dacă dorim să sărbătorim Crăciunul aşa cum se cuvine, atunci trebuie să descoperim importanţa şi oportunitatea mesajului său în viaţa noastră. Pentru aceasta nu este de ajuns să mărturisim credinţa cea adevărată şi să spunem: prin acest Copil însuşi Dumnezeu a venit printre noi. Trebuie să ne deschidem inimile în faţa bucuriei, căci Dumnezeu ne-a dat capacitatea şi posibilitatea de a-L cunoaşte şi descoperi în viaţa noastră.

"...Dar când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie..."(Gal 4,4). Deşi vorbeşte despre întruparea lui Dumnezeu în Fiul Său Isus Cristos ca despre o faptă împlinită, Sfântul Apostol Paul, în Scrisoarea către galateni, face referire la începutul timpurilor noi şi la prezentul veşnic în care adevăratul Crăciun, minunata întâlnire dintre Dumnezeu şi om, se poate împlini întotdeauna şi pretutindeni. 

Sărbătoarea naşterii lui Isus Cristos ne dezvăluie acest prezent veşnic: Dumnezeu îl caută pe om şi îl vizitează. De aceea, Crăciunul nu este numai întâmplarea şi trăirea unei singure zile. Dumnezeu nu părăseşte lumea a cărei soartă a luat-o asupra Sa la Betleem. El a rămas aici printre noi. El este aici cu noi şi aşteaptă să descoperim în viaţa noastră prezenţa, cuvântul şi chemarea Sa, căci „a venit împlinirea timpului". Dacă Îl descoperim pe El în evenimentele din lume, dacă Îl descoperim pe El în viaţa de fiecare zi a familiei noastre şi Îl recunoaştem în aproapele nostru, dacă nu ne închidem faţă de El în practicarea iubirii şi slujirea dreptăţii, dacă rămânem vestitorii iubirii Sale într-o lume străină şi rece, atunci îngerii vor vesti Crăciunul precum odinioară la Betleem: „Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu, şi pe pământ pace oamenilor de bunăvoinţă!"(Lc 2, 14).

Iubiţi confraţi întru preoţie! Iubiţi fraţi şi surori! Iubiţi credincioşi!

Profeţiile s-au  împlinit şi Cel vestit de îngeri se află printre noi. Să-I îngăduim să ofere  sărbătorii noastre semnificaţie şi bogăţie spirituală. Să aducă bucurie, mângâiere şi pace în viaţa noastră şi să ne conducă la izvorul speranţei şi al credinţei. Cu aceste gânduri vă doresc tuturor un Crăciun plin de haruri şi bucurii.

Cu binecuvântarea arhierească.

Oradea, Sfântul Crăciun 2010

†Ladislau m.p. Episcop de Oradea