Biserica prăznuieşte în fiecare an, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută ca Sfânta Maria Mare, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an, după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel. Maica Domnului este cea mai înaltă "sfinţenie omenească cunoscută şi cinstită de Sfânta Biserică", iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile ei.

Potrivit tradiţiei, în momentul în care Dumnezeu a hotărât să o cheme la El pe Maica Domnului, a înştiinţat-o despre acest lucru prin intermediul unui înger, cu trei zile înainte, pentru a se pregăti în vederea mutării la cer. Atunci, ea a împărţit celor săraci veşmintele şi bunurile sale şi, după ce s-a recules în acelaşi loc de pe Muntele Măslinilor, unde se rugase şi Isus Hristos în Joia sfântă, s-a întors acasă pentru a-şi da sufletul. Sosirea apostolilor lui Isus la casa Maicii Domnului se va fi produs, potrivit tradiţiei, după ce Fecioara Maria s-a stins din viaţă. Printre ucenicii lui Isus care au vegheat-o timp de trei zile pe Fecioara Maria nu se afla însă şi apostolul Toma. Acesta, sosit mai târziu, întristat că nu reuşise să vadă şi el chipul adormit al Maicii Domnului, le-a cerut celorlalţi deschiderea mormântului. Numai că, odată mormântul deschis, cei prezenţi au constatat absenţa trupului Fecioarei Maria şi i-au găsit doar giulgiul. Astfel, după credinţa Bisericii creştine, trupul Maicii Domnului n-a putrezit, fiind mutat de îngeri la ceruri. În Panteonul românesc, sărbătorirea Fecioarei Maria, denumită Sântămăria Mare la Adormire (15 august) şi Sântămăria Mică la Naştere (8 septembrie), este foarte importantă, cele două sărbători fiind legate de înnoirea timpului la Anul Nou Biblic, celebrat în preajma echinocţiului de toamnă. În popor se spune că de Sântămăria Mare se adună ultimele plante de leac şi se poate afla cum va fi toamna pe cale să vină. De exemplu, dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lungă. Sătenii obişnuiau să împartă struguri şi prune pentru sufletul morţilor în această zi. În practicile magice, Maica Domnului este invocată de fete să se mărite, de femei - să nască uşor, de mame - să aibă copii sănătoşi, de descântătoare - să vindece bolile.

Cine a fost Maria?
Părinţii ei erau oameni simpli, dar foarte credincioşi. Deoarece în acele timpuri era ruşinos să nu ai copii, ei s-au rugat la Dumnezeu să-i binecuvânteze şi pe ei cu unul. Dumnezeu le-a îndeplinit ruga şi astfel s-a născut Maria, a cărei zi de naştere se sărbătoreşte de Sfânta Marie Mică, la 8 septembrie. La o vârstă fragedă, părinţii ei, Ioachim şi Ana, au dus-o la Templu, unde a rămas pâna la vârsta de 14-15 ani. Acest eveniment este sărbătorit pe 21 noiembrie ca Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ceea ce a urmat cunoaştem din Biblie, cea mai "binecuvântată între femei" (Luca 1:28) fiind logodită cu Iosif, un bărbat din casa lui David, a fost vizitată de îngerul Gavril, care i-a spus: "...Nu te teme, Marie, fiindcă ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei lua în pântece şi vei zămisli şi vei naşte fiu şi numele Lui îl vei chema Iisus". Se presupune că aceea este ziua când s-a zămislit Pruncul, fiind prăznuită ca "Buna Vestire" pe 25 martie. Fecioara Maria apare aici ca fiind aleasa, cea prin care Dumnezeu a voit să-Şi descopere iubirea Sa neţărmurită către oameni. Harul pe care îl aflase la Dumnezeu reprezenta tocmai "cinstea şi numele de Născătoare de Dumnezeu... har mai înalt decât toate harurile, pe care mintea nu-l poate pătrunde şi limba nu-l poate rosti".

Venerată ca cea dintâi dintre toţi sfinţii
Sfânta Fecioară Maria, cea mai sfântă dintre femei şi care s-a învrednicit de cinstea excepţională de a naşte cu trup pe Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul lumii, este venerată drept cea dintâi dintre toţi sfinţii, fiind "mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii". Am putea spune, aşadar, că cinstirea de care Sfânta Fecioară s-a bucurat a început încă din timpul vieţii ei, persoana ei fiind totdeauna asociată în chip firesc cu aceea a dumnezeiescului său Fiu şi înconjurată de dragostea şi respectul celor din jurul Lui. Dar în primele trei secole cinstirea aceasta se manifesta în chip latent şi sub forme mai discrete, mai ales în cultul particular al creştinilor din Biserica Ierusalimului şi din jurul mormântului Maicii Domnului de la Ghetsimani. Intrarea acestei cinstiri în cultul public al Bisericii şi o dezvoltare mai mare a ei se constată abia după libertatea acordată de împăratul Constantin creştinătăţii. În secolul al IV-lea Sfinţii Părinţi vorbesc de obicei cu mare respect despre Maica Domnului, cum face de exemplu Sf. Ambrozie, care se întreabă: "Cine este mai de cinste decât Maica Domnului?".

Zeci de biserici şi mănăstiri îşi vor sărbători hramul:
Mănăstirea "Sfânta Cruce"
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, mâine, 15 august, PS Sa Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, va săvârşi începând cu ora 9.30, Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Oradea, cu prilejul hramului bisericii mari din incinta mănăstirii. În cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei există 64 de biserici parohiale şi mănăstireşti ce au ca hram Adormirea Maicii Domnului, dintre care cele mai importante sunt: vechea Catedrală cu lună din Oradea, biserica veche de la Mânăstirea Izbuc şi biserica mare de la Mânăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

Mănăstirea Franciscană
Programul organizat de Mănăstirea franciscană "Adormirea Maicii Domnului", din cartierul Rogerius, cu ocazia hramului bisericii, va cuprinde azi, 14 august, de la ora 17.00, paraclisul Maicii Domnului, urmat, la ora 18.00, de Sfânta Liturghie. De la ora 22.00, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească, urmată de procesiunea în jurul bisericii cu Statuia Maicii Domnului de la Fatima şi lumânări aprinse. Programul se va desfăşura toată noaptea cu rugăciuni, Calea Crucii, Sfântul Rozariu. Mâine, 15 august, se va oficia, de la ora 6.00, Sfânta Liturghie, de la ora 8.00 - Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.00 - Liturghia solemnă a hramului. În final, va avea loc procesiunea de încheiere a pelerinajului.

Dieceza Romano-Catolică de Oradea
Mâine, 15 august, Solemnitatea "Adormirii Maicii Domnului" va fi sărbătorită printr-o liturghie pontificală în Catedrala romano-catolică de Oradea. Liturghia va începe la ora 11.30 şi va fi celebrată de Excelenţa Sa Böcskei László, episcop al diecezei romano-catolice de Oradea, iar predica fi ţinută de Prea Cucernicia Sa Pr. Pék Sándor, paroh de Tăşnad. În aceeaşi zi, la ora 12.00, comunitatea romano-catolică din Târguşor va sărbători hramul bisericii romano-catolice printr-o liturghie sfântă celebrată de Prea Cucernicul Pr. Mihály Balázs, paroh de Cheşereu. În biserica parohială romano-catolică din Jibou, liturghia solemnă de hram va fi celebrată la ora 18.00, de Prea Onoratul Pr. Kiss Albert, canonic-paroh de Oradea Olosig.

La mulţi ani!
Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Bihor, în judeţul nostru 30.338 de persoane îşi vor sărbători mâine onomastica. Dintre acestea, 5.066 se numesc Maria, 7.640 - Mariana, 125 - Marilena, Marinela - 972, Mărioara - 3.482, Măriuca - 12, Maricica - 82, Marina - 581, Mary - 22, Miriam - 124. De asemenea, 2.193 poartă numele Marian, 1.957 - Marin, iar 530 - Marinel. Tuturor le urăm un sincer "La mulţi ani!"