Peste 40.000 de sărbătoriţi în Bihor - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Peste 40.000 de bihoreni îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Conform datelor transmise de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Bihor, dintre aceştia 5.130 sunt femei, în timp ce 36.514 sunt bărbaţi. Cel mai popular prenume masculin din judeţ este Gheorghe, peste 14.000 de bihoreni purtând acest nume.
Astăzi, 23 aprilie, peste 40.000 de bihoreni îşi serbează onomastica. Conform datelor transmise de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Bihor, 5.130 de femei se aniversează astăzi. Cel mai popular nume feminin din judeţ este Georgiana (2.174 de persoane), urmat de Georgeta (1.596 de persoane). De asemenea, conform statisticii, 36.514 bărbaţi din Bihor sunt celebraţi astăzi. Majoritatea poartă numele Gheorghe (14.133 de persoane), al doilea nume ca popularitate fiind George (3.577 de persoane).
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia din părinţi creştini şi datorită faptelor de vitejie a ajuns conducător de armată. Când împăratul Diocleţian începe lupta împotriva creştinilor, Sfântul Gheorghe nu renunţă să-şi mărturisească credinţa în Hristos. Este întemniţat, torturat, tras pe roată, dar rămâne nevătămat şi nu renunţă la credinţa sa. Ma mult, spre uimirea celor care asistau la suferinţele sale, el învie un om decedat, reuşind astfel să o convingă şi pe soţia împăratului să îmbrăţişeze creştinismul. Sfântul Gheorghe este ispitit inclusiv cu onoruri pentru a se lepăda de Hristos. Pentru că refuză, este condamnat la moarte prin decapitare, în 23 aprilie 303. În iconografie, Sfântul Gheorghe este prezentat călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Imaginea este simbolul legendei în care Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena terorizată de un balaur, şi a rămas în amintirea oamenilor ca imaginea curajului de a lupta cu forţele răului. Sfântul Gheorghe mai este reprezentat şi într-o mantie roşie (culoarea martirului), ca războinic pedestru sau ca tribun military în veşminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, o platoşă sub mantie, crucea în mâna dreaptă şi sabia în mâna stângă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.