O zi frumoasă şi sfântă au petrecut creştinii ortodocşi din satul Peştera, comuna Aştileu, cu prilejul sfinţirii şi binecuvântării bisericii cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Ceremonialul a început cu întâmpinarea, la Halta Aleşd, a P.S. Sale Sofronie, episcopul Oradiei, de către patru călăreţi, în frumoase costume tradiţionale, pe cai albi, care au încadrat maşina episcopală pe tot traseul până la biserică.

 

Sute de săteni au ieşit la porţi, s-au închinat şi au primit binecuvântarea înaltului prelat. Rânduiala sfinţirii bisericii şi Sfânta liturghie arhierească a fost oficiată de P.S. Sa Sofronie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a câtorva sute de credincioşi şi a oficialităţilor prezente. Despre istoricul satului şi al credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri a vorbit Dorel Octavian Rusu, protopop al Oradiei, care a subliniat perenitatea ortodoxiei şi a bisericii ca purtătoare de har dumnezeiesc. Secole de-a rândul, lăcaşurile de rugăciune, ca simbol al credinţei şi Sfântă Casă a Domnului, au fost bisericuţele de lemn, construite de credincioşi sau aduse din alte sate. În anul 1939, a început construirea actualei biserici, târnosită în anul 1952 de P.S. Sa Valerian, episcop al Oradiei. Apoi a fost îmbrăcată cu o frumoasă pictură în timpul părintelui paroh Dumitru Popovici. Sub păstorirea actualului preot paroh, Constantin Butuc, între anii 2005-2009, biserica a cunoscut importante înnoiri: un iconostas din lemn de stejar sculptat, strane şi scaune arhiereşti, duşumeaua înlocuită cu plăci de granit şi încălzire prin pardoseală, s-au montat uşi şi geamuri termopan, s-a înlocuit mobilierul, biserica a fost înzestrată cu un nou chivot şi o Sfântă Evanghelie. În exterior, s-au realizat lucrări de zugrăvire şi un gard împrejmuitor. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 242.727 lei, bani obţinuţi prin danii de la credincioşi şi de la Primărie. În cuvântul său, preotul paroh, Constantin Butuc, a mulţumit credincioşilor şi oficialităţilor pentru efortul financiar şi nu numai, precum şi P.S. Sale Sofronie, pentru aprecierea şi recunoaşterea strădaniei sale în lucrările de înnoire, fiind răsplătit cu titlul de iconom stavrofor.

 

Cuvântarea P.S. Sale Sofronie s-a axat pe însemnătatea Marelui Praznic "Înălţarea Sfintei Cruci", pe care creştinii ortodocşi îl prăznuiesc în ziua de 14 septembrie. La masa creştină oferită cu acest prilej, un grup de diaconi şi studenţi teologi au susţinut un frumos recital de pricesne şi cântece patriotice, răsplătit cu bine meritate aplauze de către cei prezenţi.