În cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, joi, 20 aprilie, s-a desfășurat manifestarea cu titlul „În cinstea lui Iisus cel înviat”, prima activitate a parteneriatului „Podul prieteniei interculturale”.

 

Evenimentul a avut loc la Biserica greco-catolică „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul Ioșia Nord Oradea, și a reunit reprezentanți ai comunităților: evreiești, maghiară, germană, slovacă, ucraineană și romă, care conlocuiesc în Oradea.

După binecuvântarea și rugăciunile rostite de părintele paroh Ugo Bozzi, a urmat coordonatorul proiectului, ing. Miorița Săteanu, membru de onoare al municipiului Oradea și membru în Parlamentul Seniorilor din România, care a deschis seara de poezie sacră și a prezentat specificația sărbătorilor destinate Săptămânii Luminate, precum și programul evenimentului susținut de participanții comunităților partenere în proiect.

Activitatea a debutat cu cântecele religioase intonate de Corul „General Traian Moșoiu”, cordonatorul corului, prof. Mircea Dan, și dirijat de prof. Ioan Fluieraș. A urmat prof. Maria Matei, cu vocea ei suavă și evlavioasă, care a interpretat pricesne în cinstea Învierii Mântuitorului.

Recitalul de poezie religioasă-spirituală a debutat cu participanții din „Ceata lui Pițigoi”: Andrei Petruța, „În ziua de Paști”, de Elena Farago, Roxana Dumitru, „Mulțumesc, Doamne Iisuse!”, Anton Dumitru, „Pentru toate îți mulțumesc”. Eleva Mendre Natalia a surprins toți participanții prin timbrul cald, curat, o acuratețe și coloratură adecvată unei voci de copil. Natalia a interpertat priceasna „Sub o salcie pletoasă”. Programul a continuat cu recitări de poezie religioase din volumele poeților locali și naționali, și anume: Pascu Heteș, cu propria poezie „Glasul bisericii”, Aurel Horgoș, autorul poeziei „Rugăciune pentru România” și a poeziei dedicate Maicii Sfinte. Prof. Octavia Vesa, cu intonația impunătoare a dascălului obișnuit cu transmitrea cunoștintelor necesare elevilor, a recitat propria poezie, „Soare lucitor”,  poeta Ioana Precup a rostit din volumele proprii rugăciunea „Te rugăm, Iisuse!”, iar Leontina Costruț a înalțat spre Cerul Divin, cu sufleul încărcat de evlavia credinței, rugăciunea „Cred, Doamne, în Tine!”. Din scrierile poetului național Alexandru Macedonski, prof. Maria Tanca a recitat poezia „Doamne, toate sunt prin tine”, iar prof. Maria Odette Bilan a recitat poezia, de o semnificație aparte, adecvată momentului spiritual, „Cuvântul sfânt”, din creațiile Leontinei Costruț. Luceafărul literaturii naționale, Mihai Eminescu, a fost prezent prin poezia „Învierea”, recitată de studentul Cornel Dușmanu.

Evenimentul a fost frumos completat de reprezentata Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiuliui, Ildikó Nemeș, care a recitat „Uram, bocsásd meg...”, de Miclausné Király Erzsébet. Comunitatea Evreilor din Oradea, prin Alexandrina Schorr, acompaniată de tatăl său, Florian Chelu Madeva, a interpretat în limba ebraică câteva cântece dedicate semnificației Învierii lui Isus. În proiectul „Podul Prieteniei Interculturale”, este inclusă și Comunitatea Ucraineană, iar reprezentanta acestei comunități, prof. Maria Odette Bilan, a interpretat în limba ucraineană „Hrestos voscres” (Christos a inviat). Părintele preot Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caristas Eparhial, a adresat cuvinte de apreciere și felicitare pentru orgnizarea evenimentului, și putere de muncă pentru doamna Miorița Săteanu, pentru frumoasa inițiativă, mulțumindu-i că adună la un loc copiii, tinerii și vârstnicii, iar, de această dată, și comunitățile care conlocuiesc în pace și armonie în frumoasa urbe de pe malul Crișului Repede.

Seara spirituală s-a încheiat cu pricesnele interpretate de elevele soliste Lorena și Denisa Ghib și de solistul Adrian Bojan, colaboratori în numeroase activități culturale organizate cu ocazia sărătorilor religioase, naționale și internaționale.

Preacucernicul paroh Ugo Bozzi a oferit tuturor participanților un pliant care conține toate rugăciunile rostite și înălțate spre Cerul Divin de către poeții locali și naționali în cadrul acestui eveniment.

Prin dăruirea și, mai ales, prin apreciarea acestei seri de poezie spirituală, Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” a oferit participanților câte o iconiță cu „Iisus cel care a Înviat”, împărțită de copiii din „Ceata lui Pițigoi”.

Din partea bisericii gazde, s-au adresat mulțumiri tuturor credincioșilor participanți și organizatorilor, precum și celor care, prin creația lor, au slăvit marea sărbătoare a Învierii lui Isus.   

Miorița SĂTEANU

Maria Odette BILAN