Postul Adormirii Maicii Domnului
În acest an, postul Adormirii Maicii Domnului începe astăzi, 31 iulie, şi durează până în 14 august inclusiv, fiind o perioadă rânduită de Biserică pentru întoarcerea la pocăinţă şi smerenie, la dragostea pentru Maica Domnului şi pentru semenii noştri.
"Acest post a fost rânduit în cinstea Maicii Domnului, spre aducere aminte de virtuţile şi trăirea curată a Fecioarei Maria", spune părintele Ion Alexandru Mizgan, menţionând că originea lui trebuie căutată în secolul V, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat mai mult şi când sărbătoarea a început să aibă o mai mare importanţă în viaţa creştinilor. Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la ceasul al IX-lea, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Dar a posti nu înseamnă numai abţinere de la anumite alimente. Preoţii ne îndeamnă să ţinem postul Sfintei Marii din dragoste pentru Maica Domnului, cea care ne ajută în nevoi. Nu este însă un post de tristeţe, cum este cel al Paştelui. E un post al bucuriei, cum spun şi cuvintele rostite în ziua Adormirii: "Mutatu-te-ai din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer!". Maica Domnului a fost primită în braţe de Fiul ei şi acum este pururea mijlocitoare pentru noi, încât nu pleacă nimeni dinaintea Ei neajutat şi neascultat.
Prin urmare, să postim, dar şi să ne rugăm la Maica Domnului. Este bine ca în post să ne spovedim păcatele la duhovnic şi, dacă ne dă dezlegare, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.