Începând de astăzi, se intră în Postul Sfintei Marii, care durează până la marele praznic, închinat Maicii Domnului, pe 15 august. Toate cultele acordă importanţă postului, practicându-l în diferite forme şi cu diverse motive.

Postul iubirii pentru Maica Domnului
Este o perioadă rânduită de Biserică pentru întoarcerea la pocăinţă şi smerenie, la dragostea pentru Fecioara Maria şi pentru semenii noştri. Dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă acest post şi se roagă are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă. La creştini, postul înseamnă demonstrarea virtuţilor creştine şi nu poate fi separat de acestea, deoarece este un mijloc de desăvârşire sufletească, de luptă împotriva patimilor şi a poftelor, dar şi un semn de respect şi jertfă adusă Maicii Domnului.

Curăţire la trup şi suflet
Postul Sfintei Marii a fost rânduit să fie ţinut în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormirea sa, a petrecut în neîncetată rugăciune şi post. Timp de două săptămâni, credincioşii se vor abţine de la mâncarea de produse de provenienţă animală. Sfinţii Părinţi pomenesc nu doar despre abţinerea de la mâncare, ci şi de la fapte şi gânduri care nu se află în acord cu morala şi care ne duc spre pierzare. Este bine ca în post să ne spovedim păcatele la duhovnic şi, dacă ne dă dezlegare, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine.
La finalul postului, vom sărbători Sfânta Maria Mare, pe 15 august.