Praznicul Sfântului Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruinţă
Născut din părinţi creştini, în Capadochia, vestitul Mucenic Gheorghe a trăit în vremea împărăţiei lui Diocleţian. Rămas orfan de tată s-a mutat cu mama sa în Palestina. În timpul împăratului Diocleţian (284-305), s-a înrolat în armata romană şi s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, astfel încât a fost ridicat la rang de ofiţer în armata imperială.
În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări, torturi şi crime, toate sub lozinca imperială "nomen christianorum deleto" (numele creştinilor să fie şters). Aflat în preajma împăratului şi văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în faţa lui Diocleţian, mărturisindu-şi credinţa în Hristos. Uimit de curajul soldatului său, împăratul l-a trimis la închisoare. A fost supus la torturi groaznice, "a fost trecut prin toate vămile muceniciei", cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj şi o bărbăţie nemăsurate, păstrându-şi neclintită mărturisirea. Neizbutind să-l despartă prin chinuri de Hristos, Diocleţian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinţa fiind executată la 23 aprilie 303. Multe lăcaşuri de cult poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cum ar fi Biserica Ortodoxă Română din Parcul Traian sau Biserica Greco-Catolică de pe strada Louis Pasteur.
Biserica din Parcul Traian este tot greco catolică, și cele două biserici cu Hramul Sfântul Gheorghe sunt emblematice pentru creștinii din orașul nostru deoarece deși ele aparțin Bisericii Greco Catolice proprietarii acestor locașuri de cult permit și fraților lor ortodocși să slujească în ele alternativ la ore diferite. Când va fi reciprocitate și din partea ortodoxiei sau măcar să le permită greco catolicilor măcar în bisericile care le aparțin să slujească și ei? Când se va termina această circotecă generată de dorința de dominație și posesie a Bisericii Ortodoxe? Probabil când vor sluji împreună acolo unde canoanele o permit cu frații lor catolici, probabil când se vor vindeca conducătorii BOR de dorința de suprimare a catolicilor mai ales greco catolici..... DAR OARE ORTODOXIA ROMÂNĂ VA DA DOVADĂ CĂ ESTE SFÂNTĂ IUBINDU-ȘI APROAPELE?!!! Pr. Sorin Crăciun