Biserica Romano-Catolică celebrează pe 28 martie Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari la catolici, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor.

În acest timp, celebrările liturgice în Catedrala romano-catolică din Oradea se vor desfășura după un program special.

„Duminica Floriilor, 28 martie, este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. În catedrala episcopală, sfintele liturghii se vor celebra după programul obișnuit duminical, de la orele: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00. La fiecare sfântă liturghie, se vor binecuvânta ramurile”, anunță, printr-un comunicat de presă, Vakon Zsolt, secretarul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, menționând că în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit ferial.

În Joia Mare, 1 aprilie, în catedrala romano-catolică din Oradea, vor fi oficiate două liturghii: de la ora 10.00, Liturghia Crismei (a uleiurilor) va fi celebrată de către PS Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, împreună cu preoții diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea, vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă); seara, de la ora 19.00, va fi oficiată Liturghia în amintirea Cinei de Taină, care va fi urmată de o veghe până la ora 21.00.

„În Vinerea Mare, 2 aprilie, comemorăm Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului”, mai transmite secretarul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, menționând că după-amiază, de la ora 15.00, devoţiunea „Calea Sfintei Cruci” se va celebra în biserică.

Celebrarea patimilor şi a morţii lui Isus Cristos va începe la ora 18.00.

„Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00”, precizează Vakon Zsolt.

Potrivit acestuia, în Sâmbăta Mare, 3 aprilie, între orele 10.00-18.00, va avea loc adoraţia Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, iar seara, de la ora 19.00, va fi celebrată Vigilia Pascală (descrisă ca o „priveghere în cinstea Domnului”, se celebrează în tradiția romano-catolică în noaptea dinaintea Duminicii Paștelui). 

Credincioșii catolici vor sărbători Învierea Domnului - Sfintele Paști duminică, 4 aprilie. Dimineața, de la ora 7.30, pe platoul din fața catedralei episcopale din Oradea (Grădina Palatului Baroc), se vor binecuvânta mâncărurile de Paști. Pentru a putea organiza o participare cât mai sigură a credincioșilor la liturghia pascală, se vor celebra mai multe liturghii solemne, acestea urmând programul duminical, de la orele: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00.

În Lunea Sfintelor Paști, 5 aprilie, liturghiile vor fi oficiate în catedrala romano-catolică de Oradea după programul duminical.

„La toate celebrările programate se vor respecta normele de prevenire a răspândirii virusului: distanța prevăzută, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor. Să fim cu toții atenți unii la alții, pentru ca toți să putem participa în siguranță la aceste celebrări”, mai transmit reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.