Cu acest prilej, s-au discutat, potrivit ordinii de zi a şedinţei, problema difuzării, receptării şi aplicării noului Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române în Eparhia Oradiei. S-a constatat că în Episcopia Oradiei, noul Statut a fost distribuit la toate unităţile din subordine. La conferinţele preoţeşti de primăvară a fost prezentat noul Statut, urmând ca în şedinţele administrative ulterioare să fie aprofundat. Se vor face toate eforturile pentru conformarea clerului cu dispoziţiile Statutului.
De asemenea, au fost dezbătute problemele sociale şi pastorale ale clerului, precum şi problema parohiilor sărace. În Episcopia Oradiei se derulează de câţiva ani un program ce vizează ajutorarea financiară a parohiilor sărace. Astfel, potrivit bilanţului pe anul 2007, s-a alocat şi distribuit către astfel de parohii, prin protopopiate, suma de 19.700 RON. Pentru anul în curs s-au identificat 102 parohii sărace, dintr-un total de 363, pentru care la fondul Episcopiei creat pentru acest scop există deja un sold de 11.180 RON, la care se adaugă suma de 25.997 RON din Fondul Central Misionar colectat în Duminica Ortodoxiei, ce s-a hotărât să fie utilizată în acest scop. S-au discutat apoi posibilităţile îmbunătăţirii sprijinului financiar pentru anul 2008 şi lărgirea bazei de colectare a fondurilor pentru parohiile sărace, modul de alimentare a fondului fiind în lucru.
În urma discuţiilor avute, s-au hotărât următoarele: în cazul parohiilor sărace, preotul paroh să fie îndreptăţit să folosească întreaga suprafaţă de teren din proprietatea parohiei, acolo unde aceasta există; un procent de 50% din beneficiul obţinut de Episcopie din exploatarea a 44,17 ha de teren, recent redobândit de Episcopie la Salonta, să fie alocat fondului Eparhial pentru ajutorarea parohiilor sărace; organizarea de către Episcopie, protopopiate şi organismele eparhiale a unor campanii de strângere de fonduri pentru ajutorarea săracilor din parohiile sărace; oferirea de către Episcopie a materialelor de construcţie disponibile parohiilor cu astfel de necesităţi; adresarea de scrisori membrilor mai înstăriţi din Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, dar şi altor credincioşi cu posibilităţi materiale, în scopul creşterii fondului Eparhial pentru ajutorarea parohiilor sărace; precum şi organizarea de campanii de informare pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe venituri către unităţile de cult ortodoxe.
În privinţa solidarităţii între parohiile din Episcopia Oradiei s-au menţionat câteva modele existente: Parohia Cordău din Protopopiatul Oradea ajută financiar Parohia Zece Hotare din acelaşi protopopiat, unde comunitatea ortodoxă minoritară de acolo construieşte o nouă biserică; Parohia Tileagd din Protopopiatul Oradea s-a oferit să ajute constant parohia Gepiu Colonie.