Sute de butoaie de apă sunt pregătite pentru orădeni
Pentru Bobotează, bisericile din Oradea s-au pregătit pe măsură. Şi în acest an, se aşteaptă ca un număr foarte mare de orădeni să treacă de Bobotează pe la biserică pentru a lua acasă apă sfinţită
Imediat după Anul Nou, bisericile ortodoxe din Oradea au pregătit câteva sute de butoaie cu apă sfinţită. O parte din aceasta a fost deja folosită de preoţii ortodocşi care au sfinţit casele propriilor enoriaşi. Restul cantităţii de apă sfinţită va fi dusă acasă de orădeni la Bobotează. Anul trecut, orădenii au dus acasă peste 5.000 de litri de apă sfinţită. Şi greco-catolicii au pregătit la rândul lor, câteva zeci de butoaie cu apă sfinţită. Părintele Ioan Jula, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, spune că apa sfinţită se ţine acasă lângă o icoană şi cu ea se stropeşte prin casă pentru îndepărtarea răului. Părintele a mai adăugat că apa sfinţită poate fi completată cu apă potabilă, deoarece îşi păstrează proprietăţile. Cei mai mulţi credincioşi beau apă sfinţită pe stomacul gol, pentru a se feri de boli. Cu toate că, în mod normal, apa nu rămâne curată într-un recipient prea mult timp, apa sfinţită nu îşi pierde calităţile ani de zile. Nimeni nu a putut explica ştiinţific acest lucru, singurele motivaţii fiind de natură religioasă. Apa este sfinţită de către preoţi în faţa credincioşilor chiar de Bobotează şi în ea se pune doar busuioc.
Ziua Bobotezei - sfânta zi de post
Apropiindu-se timpul ca să-şi înceapă lucrarea Sa mântuitoare, Hristos Domnul se botează la proorocul Ioan în Iordan. Ziua aceasta s-a serbat, încă de la începutul Bisericii, acum 2000 de ani, o dată cu naşterea Domnului fiind cunoscută sub denumirea de Epifanie (arătare), pentru că Domnul s-a arătat lumii. Întrebarea care se pune este: de ce a venit Hristos la Ioan Botezătorul, când se cunoaşte faptul că la El veneau să se boteze oamenii de rând? Însuşi Ioan întreabă: cum, tu vii să te botezi la mine, când eu am nevoie să fiu botezat de tine? Venind la Iordan să boteze poporul, Sfântul Ioan are poruncă să arate că Acela peste care se va pogorî Sf. Duh la botez este "Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii". Vârsta de 30 de ani, la care s-a Botezat Mântuitorul, este vârsta maturităţii. Fiul a venit la râul Iordan să se boteze tocmai ca să-l facă pe Ioan botezătorul mulţimii: "Acesta vă va boteza pe voi de acum înainte, cu Duh Sfânt.
Majoritatea caselor au fost sfinţite
Obiceiul ca preotul să meargă la enoriaşi pentru a sfinţi casele stropindu-le cu apă sfinţită s-a transmis din generaţie în generaţie. Prin sfinţirea casei, aceasta este aşezată sub oblăduirea lui Dumnezeu. Preotul trece pragul enoriaşilor, având asupra sa Crucea, care se ia de pe Sfânta masă a Altarului, busuiocul - simbolul norocului şi clopoţelul care vesteşte noul an. Conform tradiţiei populare, tinerele fete care doresc să-şi viseze sortitul, nu trebuie decât să pună sub pernă un fir de busuioc sfinţit pe care l-au primit în ziua sfinţirii casei. Simbolul Crăciunului, bradul, nu trebuie să lipsească din casele creştinilor, atunci când se face sfinţirea casei. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării răului.
De ce se sfinţeşte apa?
Folosirea apei nu este întâmplătoare, deoarece este elementul fundamental al creaţiei. Deoarece se foloseşte la spălarea şi curăţirea fizică a trupului uman, apa este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de spălare a păcatelor şi fărădelegile oamenilor. Când face sfinţirea apei preotul se roagă pentru ca: "apa aceasta să se sfinţească cu puterea, cu lucrarea şi cu pogorârea Sfântului Duh, pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curăţitoare a Treimii celei mai presus de fire, pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor şi trupurilor şi izgonitoare a toată puterea cea potrivnică şi pentru ca prin gustarea şi stropirea cu apă sfinţită să ne trimită Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spală întinăciunea patimilor".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.