Iisus a fost prins şi dus în faţa lui Pilat şi a arhiereilor Ana şi Caiafa. La evrei, era obiceiul ca de Paşti să fie eliberat vreun condamnat la moarte. Atunci, era întemniţat un tâlhar pe care-l chema Baraba.

 

La întrebarea lui Pilat: "Pe cine voiţi să slobozesc: pe Iisus sau pe Baraba?", toată mulţimea a strigat: "Pe Baraba", cerând răstignirea lui Iisus. Astfel că Pilat dă sentinţa de moarte, mai ales că fariseii i-au zis că, dacă îl eliberează pe Iisus, nu este prieten cu Cezarul. Iar el, Pilat, temându-se să nu-şi piardă postul, face pe placul celor mulţi. După o noapte de stat în închisoare, Iisus este scos în curte şi îmbrăcat într-o mantie roşie, Pilat zice: "Ecce homo!", adică, Iată Omul! Dar mulţimea, şi mai agitată, striga: Răstigneşte-L, Răstigneşte-L. Ostaşii îl scot afară, legat de mâini. Este bătut cu biciuri cu plumb la vârf, durerile îi sfâşie trupul. Unii îşi smulgeau părul şi barba, iar alţii îl scuipau în faţă. Sfârşit de suferinţă, Iisus cade din când în când sub greutatea Crucii. Suie dealul, golindu-şi paharul ce I-a fost dat să-l bea. Fiul lui Dumnezeu a fost răstignit între doi tâlhari, pe vârful Golgotei. Piroane reci şi groase I-au străpuns mâinile şi picioarele. Îşi apleacă, apoi, capul şi zice: "Tată, în mâinile tale îmi dau Duhul Meu".

 

Sărbători populare

În Vinerea Mare, după datină, se ţine post negru - nu se mănâncă şi nu se bea nimic toată ziua. Numită şi Vinerea Seacă, în această zi nu se spală rufe, nu se coase şi nu se sacrifică păsări sau animale; cine face vreun rău semenului său, se spune că va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa. În unele zone ale ţării se afumă cu tămâie pomii şi casele pentru a le feri de animalele sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători. De asemenea, există tradiţia că, dacă plouă, va fi un an îmbelşugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. Tot în această zi nu se mănâncă urzici, existând credinţa că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici.