"Compensate" pentru obezi şi femeile cu probleme de fertilitate
Constatând că obezitatea reprezintă o problemă serioasă pentru sănătatea populaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să compenseze 50% din preţul tratamentelor pentru această afecţiune.
Până să slăbim mai ieftin, ne mănâncă birocraţia!
Costul tratamentului pe o lună este, în medie, de 700 de lei, dar ca urmare a compensării, pacienţii vor plăti la farmacie doar 350 lei.
De compensarea cu 50% a tratamentului vor beneficia şi femeile cu probleme de fertilitate. Cele care doresc să urmeze un astfel de tratament trebuie să semneze un angajament prin care se obligă să anunţe medicul în cazul în care rămân însărcinate.
Cu privire la decizia ministrului Sănătăţii de a compensa cu 50% tratamentul pentru obezitate, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, Oana Giurcă ne-a declarat: "Referitor la decizia ministrului de a compensa cu 50% medicamentele pentru obezitate, pentru a putea beneficia de compensare, pacientul trebuie să solicite întocmirea unui dosar de către medicul specialist care l-a diagnosticat. Acest dosar se depune la CJAS, iar noi îl depunem la CNAS pentru verificare. Aceste medicamente se găsesc deja în farmacii, iar dacă nu se găsesc, la solicitarea pacientului, farmacia este obligată să le aducă în decurs de 24 sau 48 de ore. Medicamentele pentru obezitate au fost incluse pe listele de "compensate" de la mijlocul lunii iulie. Pentru prescrierea şi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a acestor medicamente, este nevoie de aprobarea Comisiei de experţi de la nivelul CNAS, având în vedere că DCI-urile (denumirea comercială internaţională - n.r.) respectivelor medicamente au 4 steluţe în listă (adică se prescriu cu aprobarea comisiei naţionale de la nivelul CNAS). S-a realizat de către CAS Bihor informarea medicilor prescriptori referitoare la noile liste de DCI-uri şi a listelor de medicamente aferente acestora, precum şi a publicării protocoalelor terapeutice. Listele şi protocoalele sunt publicate inclusiv pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pentru ca medicii prescriptori să aibă acces la informaţiile privind modul de prescriere a medicamentelor."
De această compensare vor beneficia şi femeile cu probleme de fertilitate. Cele care doresc să urmeze un astfel de tratament trebuie să semneze un angajament prin care se obligă să anunţe medicul în cazul în care rămân însărcinate.
Peste 10.000 de bihoreni sunt prea graşi!
În ce priveşte abordarea problemei obezităţii la nivel local, iată punctul de vedere al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor : „Obezitatea este o problemă de sănătate publică. Gradul şi ponderea acestei probleme la nivelul judeţului Bihor va putea fi evaluată în urma finalizării analizei bazei de date rezultată din Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei în Asistenţa Medicală Primară în care este înregistrată şi înălţimea şi greutatea persoanelor evaluate. În anul 2007, au fost depistate 1138 cazuri noi de obezitate, iar în cursul semestrului I al acestui an, 854 cazuri noi de obezitate, conform datelor raportate de medicii de familie. Estimăm o cifră de peste 10.000 persoane cu obezitate, în grade diferite, la nivelul populaţiei judeţului Bihor"- a declarat purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, dr. Dorel Ţârţ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.