20 octombrie - Ziua Mondială a Osteoporozei
Cunoaşte-ţi riscurile şi elimină-le!
Ne propune dr. Salvina Mihalcea, vicepreşedinte ASPOR
Cunoscută ca o boală a scheletului, caracterizată prin scăderea masei osoase şi/sau alterarea calităţii oaselor, factori care duc la scăderea rezistenţei acestora şi la apariţia unor fracturi în urma unor traumatisme relativ minore, osteoporoza a fost multă vreme considerată afecţiunea vârstnicilor. Deoarece peste tot în lume osteoporoza a devenit o problemă de sănătate publică, acesteia i se acordă o atenţie sporită, ştiindu-se că este o afecţiune severă, care afectează un segment larg al populaţiei (unul din cinci bărbaţi, una din trei femei peste 50 ani), deşi managementul osteoporozei necesită costuri economice şi sociale mari.
Vinovaţii tăcuţi
Nu există o cauză determinantă a osteoporozei, dar există numeroşi factori de risc, printre care amintim: genetic; constituţional - greutate corporală redusă; hormonal: deficit de estrogeni (menopauză precoce, menarhă tardivă, perioade de amenoree), deficit de androgeni, hiperparatiroidism, hipertiroidism. Riscă să se îmbolnăvească de osteoporoză persoanele cu o nutriţie deficitară (proteine, calciu, vitamina D). Fumatul şi alcoolul, consumul excesiv de cafea, imobilizarea prelungită, medicamentele, insuficienţa hepatică şi cea renală, bolile inflamatorii şi cele neoplazice reprezintă alţi factori de risc. În osteoporoză strategia de profilaxie actuală se bazează pe identificarea factorilor de risc şi influenţarea lor astfel încât să nu apară boala. Există factori de risc modificabili care ţin de stilul de viaţă şi care pot fi influenţaţi. Ca metode de profilaxie enumerăm: eliminarea fumatului, alcoolului, corectarea dezordinilor alimentare, adoptarea unei alimentaţii echilibrate, bogate în calciu şi proteine, practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat, suplimente de calciu şi vitamina D3 la anumite categorii de vârsta, tratamentul corect al bolilor asociate. În opinia ASPOR, educaţia sanitară şi informarea continuă a populaţiei sunt foarte importante.
Clasificarea osteoporozei
Osteoporoza idiopatică - fără o cauză definită, cuprinde două forme clinice principale: osteoporoza de tip 1 (postmenopauză), care afectează femeile aflate la vârsta postmenopauzei (55 - 65 - 70 ani), din cauza deficitului de estrogeni, şi osteoporoza de tip 2 senilă de involuţie care afectează bărbaţii şi femeile peste 70 de ani. Apariţia ei este explicată prin intervenţia unor factori legaţi de vârstă: scăderea funcţiei renale, scăderea absorbţiei digestive, sinteza şi aportul scăzut de vitamină D, diminuarea activităţii fizice.
Osteoporoza secundară este o manifestare asociată altor boli: endocrine, digestive, metabolice, neoplazii, reumatice inflamatorii etc. Se cunosc şi alte tipuri de osteoporoză: genetică, postmedicamentoasă, nutriţională, prin imobilizare.
Osteoporoza senilă de tip 2 afectează în egală măsură ambele sexe. În ceea ce priveşte mecanismele patogenetice, factorii de risc în cazul osteoporozei idiopatice la bărbat nu sunt încă suficient studiate. Şi bărbaţii pot face osteoporoză din cauza insuficienţei de hormoni androgeni - testosteronul, deficienţei de calciu şi vitamina D, din cauza consumului de alcool şi a fumatului. Cancerul de prostată reprezintă un factor de risc. Boala se poate diagnostica relativ uşor în România pentru că acum există accesabilitatea la mijloacele de investigaţie. Există numeroase medicamente care trebuie luate numai la sfatul specialistului. Acestea sunt compensate şi destul de accesibile.
IOF a cuantificat aceşti factori în noul test de risc de 1 minut, care se va lansa cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei. Efectuarea acestui test este primul pas spre depistarea factorilor de risc, pas simplu şi la îndemâna tuturor (vezi testul de risc pe site-ul ASPOR, în Osteoinfo şi diverse alte publicaţii). Acest test va fi distribuit de către membrii ASPOR Oradea, sâmbătă, 20 octombrie, la Lotus Market.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.