3 cazuri noi de Covid-19 confirmate în Oradea - Vom mai avea un aparat de testare
Oradea este într-o situație mult mai bună decât restul țării, pentru că noul aparat de testare le permite medicilor să ia măsuri rapide în prevenirea și limitarea extinderii epidemiei. Asta nu înseamnă însă, nici pe departe, că problemele sunt rezolvate, existând la nivel național o adevărată criză a materialelor de protecție pentru medici.
Conform autorităților locale, noul aparat este de mare folos, vestea bună fiind aceea că va mai fi achiziționat unul care ar putea să intre în folosință la sfârșitul lunii viitoare.
„De când s-a instalat acest aparat, în trei zile s-au făcut mai multe teste decât s-au făcut în trei săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Au fost 166 de testări din care 3 au fost pozitive. Persoanele respective sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase. 65 de cadre medicale, aflate în prima linie, au fost testate, iar veștile sunt bune, niciuna nu este contaminată. Vrem să lărgim posibilitatea de testare, de aceea, spre bucuria noastră, ieri am primit o filă de buget de la Ministerul Sănătății, care ne permite să mai cumpărăm încă un aparat PCR. Pe sfârșitul lunii aprile ar trebui să fie funcțional astfel încât numărul de teste să crească și să ne permită să luăm măsurile adecvate în timp scurt. Săptămâna aceasta vom face cam 100 de testări pe zi, iar săptămâna viitoare 150. Sperăm ca în două săptămâni să ajungem la capacitatea maximă a PCR-ului, de 200. Am hotărât ca pacienții care se prezintă la UPU să fie testați cu teste rapide care au o acuratețe de 70-75% pe lângă cei care sunt suspecți de coronavirus. Protecția este pe primul plan așa că, în Oradea, cu ajutorul mai multor firme, am putut să fabricăm viziere, într-un ritm bun, de mâine vor fi fabricate 500 de viziere pe zi, astfel încât toți medicii care vor consulta pacienți suspecți sau bolnavi de Covid-19 să poată fi protejați. Avem materiale de protecție pentru următoarele două săptămâni urmând ca, în acest timp, să continuăm achiziționarea unor cantități și mai mari. Avem stocuri pentru două luni de substanțe dezinfectante atât pentru doctorii noștri, cât și pentru suprafețele din spital”, a spus coordonatorul spitalelor din Oradea în perioada pandemiei, medicul Gheorghe Carp, într-o conferință ținută ieri, pe facebook.
În completare, primarul Ilie Bolojan a explicat că administrația locală face eforturi pentru a asigura stocurile necesare spitalelor și că nu banii sunt problema, ci faptul că acestea nu se prea găsesc sau nu se găsesc în cantitatea dorită.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.