Procesul de vaccinare în România continuă, deși nu mai are același avânt. Țara noastră este pe locul 6 în UE și pe locul 23 în lume la doze administrate. Din cele peste 1,48 milioane de persoane vaccinate, 1.012, adică 0,14%, au făcut Covid-19 după a doua doză.

România continuă să primească tranșe importante de vaccin deși numărul acestora nu se prea vede în centre și nici procesul de vaccinare nu s-a accelerat.

„În luna martie vom primi peste 2,2 milioane de doze urmând ca în aprilie să primim o nouă tranșă de aproape 3,2 milioane. În prezent suntem pe locul 6 în UE și pe locul 23 la nivel mondial în ceea ce privește numărul de doze administrate”, a spus marți, într-o conferință de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva Covid-19, Andrei Baciu.

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a explicat de ce nu se pot aduce mai multe doze în centrele din orașele mari unde oamenii vor să se vaccineze.

„Știm că nu este plăcut pentru oameni să meargă din orașe în localități mici sau dintr-un județ în altul pentru a se vaccina dar intenția noastră este să oferim o acoperire cât mai bună și să facilităm și accesul persoanelor din mediul rural la vaccin. În prezent, avem 65% din centre deschise în orașele mari și doar 35% în localități mai mici. Credem că s-a creat o competiție naturală, ceea ce nu este un lucru rău”, a spus Gheorghiță care a vorbit apoi și despre situația privind stoparea vaccinării cu AstraZeneca.

„Decizia celorlalte țări de a stopa vaccinarea este una de maximă precauție, mai ales că multe dintre ele nu au înregistrat cazuri de persoane cu tromboză. Nici pentru noi decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca nu a fost ușoară și o evaluăm zilnic. Înțeleg perfect și îngrijorarea oamenilor cu privire la siguranța lor. Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile. Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific. De la apariția acestor cazuri avem 33.000 de anulări ale vaccinului sau de persoane care nu s-au prezentat la vaccinare, dar în această perioadă au fost și zeci de mii de persoane care s-au înscris, deci este un flux continuu. Și la noi au fost raportate la Agenția Națională a Medicamentului zece modificări de coagulare a sângelui în cazul vaccinului AstraZeneca, dar acestea au fost raportate de persoane, nu de personal medical sau de spitale și au fost făcute în perioada 11-14 martie, adică exact după apariția semnalului în spațiul public. Ele sunt acum în analiză”.

Conform aceleeași surse la ora actuală sunt peste 30 de reacții adverse ale vaccinurilor administrate, în curs de investigare, două dintre ele fiind severe.

În ceea ce privește numărul persoanelor care s-au infectat cu Sars-COV-2 după ce s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiță a spus: „7.145 de persoane, adică 0,49%, au avut test pozitiv la Covid-19 la 9 zile de la prima doză și 1.012 persoane s-au infectat după ce au primit rapelul. Ne așteptăm însă ca aceste cazuri să nu fie unele severe”.