A doua persoană infectată cu Covid-19 în Bihor - Forţe de ordine mobilizate la frontieră
Ieri dimineață, la ora 10.00, a fost confirmat al doilea caz de coronavirus în Bihor. O femeie de 53 de ani, venită din Italia. În cursul nopții de marți spre miercuri și ieri dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară a aproximativ 3.000 de români și străini şi a 800 de autovehicule, sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.
Al doilea caz confirmat cu coronavirus Covid-19 din județul Bihor este o persoana de sex feminin, în vârstă de 53 ani, venită din Italia și aflată în carantină de la momentul sosirii în țară, din data de 12 martie. Pacienta este în prezent internată la Secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, ieri, la ora 15.00, erau două persoane diagnosticate cu Covid-19 (cumulat), numărul celor în carantină era 74, al celor internate în spital - 24, iar al celor auto-izolate la domiciliu - 1.430 (843 titulari ai chestionarelor și 587 aparținători ai acestora).
Peste 3.000 de români și străini şi 800 de autovehicule au intrat în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, marți spre miercuri și ieri dimineața. Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.
După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare.
Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.
În cursul zilei de marţi, 17 martie, în Punctul de Trecere al Frontierei Borș au fost mobilizate peste 150 de efective ale forțelor de ordine, care au creat coridoare pentru dirijarea controlată a fluxului de persoane intrate în țară.
După încheierea formalităților și stabilirea măsurilor dispuse de către DSP Bihor, mijloacele de transport ale persoanelor cu indicație de carantinare au fost conduse de către echipaje de politie și jandarmi spre locațiile de carantină desemnate. Autovehiculele cu persoane care au sosit din zonele galbene, dar care nu au domiciliul în Bihor au fost escortate de echipajele de poliție și jandarmi până la limita județului, de unde au fost preluate de către echipaje din județele respective pentru a fi conduse spre domiciliu, unde vor intra în auto-izolare.
Echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport în 24 de ore pentru 122 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.
De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.
246 de persoane infectate, 19 vindecate și externate
Până ieri, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid – 19 (coronavirus). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 29 de noi cazuri de îmbolnăvire. De asemenea, dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul Covid – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Totodată, în urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza unui Ordin al ministrului Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință, 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, au fost întocmite 41 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.