Pentru ca un nou ciclu şcolar să înceapă în condiţii optime, au fost demarate controalele de rutină epidemiologică în fiecare unitate şcolară. Triajul este efectuat atât la preşcolari, cât şi la elevii din clasele de gimnaziu, licee, şcoli profesionale şi cei din unităţile speciale. Acţiunea constă în asigurarea asistenţei medicale de către personalul sanitar al fiecărei instituţii de învăţământ cu scopul de a evita transferul agenţilor patogeni şi a preveni riscul declanşării unor epidemii.
Astfel, începând de ieri şi până vineri, medicii şi asistenţii şcolari au obligaţia de a controla fiecare elev din unităţile de învăţământ bihorene, mai ales că pot exista bolnavi sau purtători de germeni, aparent sănătoşi, potenţiale surse de infecţie. Medicii epidemiologi susţin că şcolarii sunt mai expuşi îmbolnăvirilor, mai ales după cele trei luni de vacanţă. Un alt factor care poate influenţa starea de sănătate a copiilor este virusul gripei porcine, împotriva căruia se iau, de asemenea, măsuri de protecţie. Una dintre instituţiile de învăţământ care a fost luată la "puricat" de cadrele sanitare este Liceul Teoretic "Ady Endre", din municipiu, cu peste 900 de cursanţi, proaspăt întorşi din vacanţă. Potrivit dr. Maria Bohoi de la Serviciul de Epidemiologie, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, controalele au un rol important, având în vedere că un singur copil contaminat poate afecta tot colectivul pe care îl frecventează. "Triajul epidemiologic se efectuează în baza unor legi, ceea ce înseamnă că este necesar. Niciun elev nu va rămâne necontrolat şi va primi indicaţiile care i se cuvin, chiar dacă noi îl vom depista cu probleme, nu vom face public acest lucru, în faţa clasei", a explicat medicul.
Mâinile, gâtul şi părul, la control!
Cadrele sanitare efectuează investigaţii medicale pentru a descoperi elevii cu scabie, pediculoză sau diverse forme de răceală. Controalele se desfăşoară în sala de curs, iar în cazul în care asistentul descoperă un copil cu probleme, îl îndrumă spre cabinetul medical, pentru îngrijire adecvată. "În urma primelor controale, organizate ieri, medicii răsuflă uşuraţi, deoarece la nivelul unităţilor de învăţământ nu ne confruntăm cu probleme deosebite, cel puţin în momentul de faţă. "La Liceul Teoretic "Ady Endre " şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" nu am întâmpinat probleme majore, ceea ce ne bucură. Au fost câţiva elevi cu gâtul roşu, dar această afecţiune se tratează uşor", a mai adăugat medicul. Triajul epidemiologic va continua până la sfârşitul acestei săptămâni, când medicii vor trimite rezultatele Inspecţiei Sanitare de Stat, care va analiza situaţia.