Alertă mondială de gripă porcină
Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au organizat, joi, o conferinţă de presă pentru a trage un semnal de alarmă asupra gripei porcine, care, pe plan mondial, a ajuns la al cincilea nivel de alertă pandemică. Autorităţile locale primesc informaţii din oră în oră, transmise de Ministerul Sănătăţii, în timp ce campania de informare asupra virusului se află în plină desfăşurare, atât în şcoli, cât şi în unităţile sanitare judeţene.
Dr. Mariana Fericean, şefa Biroului de Epidemiologie din cadrul DSP Bihor, a explicat că, până în momentul de faţă, în România nu a fost înregistrat niciun caz de gripă porcină, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că boala a ajuns la al cincilea nivel de alertă pandemică. Epidemiologul a precizat că acest stadiu înseamnă răspândirea rapidă a virusului, la nivel mondial, dar cu trasnmitere interumană încă limitată, şi doar faza a şasea reprezintă debutul pandemiei. Pentru o gestionare cât mai eficientă a situaţiei, autorităţile primesc, la fiecare oră, directive cu privire la gripa porcină, care se răspândeşte rapid din cauza unui nou subtip de virus. Şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a informat că au fost luate o serie de măsuri de prevenire, iar directorii de şcoli, medicii de familie, şefii unităţilor sanitare şi poliţiştii de frontieră au fost instruiţi pentru a informa şi ajuta potenţialele victime. De asemenea, în Vama Borş a fost înfiinţată, încă de săptămâna trecută, o unitate medicală care dispune de specialişti non-stop. Doctorii urmează un program de lucru prin rotaţie, astfel ca toate persoanele care trec prin punctul de frontieră să primească informaţiile necesare şi sfaturi medicale utile. Conform directorului executiv adjunct al Direcţiei judeţene, dr. Zoia Bitea, dacă într-un interval de şapte zile de la întoarcerea în ţară se constată simptome specifice gripei, posibilii bolnavi (cei care vin din zonele afectate) trebuie să se izoleze acasă şi să solicite de urgenţă ajutorul medicului de familie. În cazul unei potenţiale "victime", aceasta va fi preluată de Spitalul de Boli Infecţioase şi doar laboratoarele de specialitate pot confirma sau infirma existenţa bolii. Dr. Zoia Bitea a mai transmis că în unele cazuri suspecte probele pot fi trimise spre analiză la Bucureşti, rezultatele fiind obţinute în cel mult trei zile, astfel ca pacientul să poată fi tratat în timp util.
Potrivit informaţiilor furnizate în cadrul conferinţei, la nivel mondial au fost înregistrate 148 de cazuri confirmate de gripă porcină şi peste 2.500 de suspecţi. În alertă au mai intrat, pe lângă SUA şi Mexic, Spania, Austria, Germania, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Canada şi Italia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.