În completarea tratamentului fitoterapeutic intern în caz de afecţiuni ale prostatei, nutriţioniştii recomandă consumul unui macerat apos din boabe de grâu, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 3 săptămâni. Se fierb 250 g de grâu într-un litru de apă, până ce grâul se înmoaie, apoi se lasă acoperit 10 ore, într-un vas de sticlă. Se filtrează, dacă lichidul este prea gros se poate adăuga puţină apă fiartă şi se bea câte un pahar. Dacă nu se simte efectul pozitiv, se mai bea un pahar înainte de masa de prânz şi unul după masă, pe la ora 17-18. Tot dimineaţa, pe nemâncate, se va consuma polen, câte o lingură (20 g), timp de 30 de zile. Seara, înainte de culcare, se ia o lingură de ulei de dovleac sau se mănâncă seminţe crude de dovleac, cam 2-3 pumni. Regimul alimentar al bolnavului de prostatită sau cu adenom de prostată prevede un consum ridicat de lichide sub formă de ceaiuri şi sucuri de morcov, sfeclă roşie, ridichi, castraveţi, pepene verde şi orz verde, precum şi o cură de crudităţi, timp de două luni. Se mai recomandă consumul de dovlecei, varză şi fructe (coacăze negre, pere). Se vor evita alcoolul, fumatul, cafeaua, alimentele şi băuturile fermentate şi greu digerabile, bulionul, acriturile, iaurtul, borşul crud, condimentele tari (ardei iute, piper, hrean, scorţişoară) şi fructele prea acre. Consumul de sare este bine să fie redus la maximum.