Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, alimentele organice nu au calităţi nutriţionale mai mari decât produsele alimentare obţinute prin metode convenţionale.

Cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au declarat că oamenii plătesc mai mult pentru alimentele organice, deoarece acestea sunt percepute ca produse care aduc anumite beneficii din punct de vedere al sănătăţii, contribuind astfel la crearea unei pieţe globale a alimentelor organice, estimată la 48 de miliarde de dolari, în 2007. O analiză a 162 de lucrări ştiinţifice publicate în literatura de specialitate, în ultimii 50 de ani, a relevat faptul că, în realitate, nu există o diferenţă semnificativă între beneficiile aduse de cele două categorii de alimente, organice şi comune. "Un număr mic de diferenţe în privinţa conţinutului nutriţional a fost descoperit între alimentele organice şi cele produse prin metode convenţionale, însă este puţin probabil ca diferenţele să aibă relevanţă din punct de vedere al sănătăţii publice", a declarat Alan Dangour, unul dintre autorii studiului. "Analiza noastră indică faptul că, în prezent, nu există nicio dovadă care să sprijine ideea superiorităţii nutriţionale a alimentelor organice faţă de cele produse prin metode convenţionale", a adăugat aceeaşi sursă. Acest studiu a fost realizat la cererea agenţiei guvernamentale britanice care activează în domeniul alimentaţiei publice - Food Standards Agency.