Prefectul Dumitru Ţiplea, directorul executiv DSP Bihor, Daniela Rahotă, și coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor, dr. Gheorghe Carp, au susţinut vineri, 21 august, o conferinţă comună pentru a prezenta situaţia Covid-19 în judeţul Bihor.

Din informaţiile transmise de prefect, conform datelor şi analizelor efectuate de epidemiologi principala cauză a răspândirii virsului în Bihor sunt vacanţele. Motivul nu este doar faptul că bihoreniiau plecat în vacanţe, ci şi faptul că Bihorul este un judeţ turistic frecventat de peste 8.000 de persoane pe zi, şi are şase puncte de frontieră deschise. Mai contibuie la răspândirea virusului participarea la evenimente private şi la cele religioase. În ceea ce priveşte rezultatul acţiunilor de control desfăşurate pe raza judeţului Bihor săptămâna trecută,  au fost  verificate 10.465 persoane, 588 de mijloace de transport, 590 societăţi comerciale. Au fost aplicate 423 sancţiuni şi amenzi în valoare totală de peste 278.000 lei. În misiunile respective au fost implicate 1.788 de cadre.
În continuare, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a prezentat analiza noilor cazuri din luna august, când s-a ajuns la un total de 1.954 îmbolnăviri şi 1.008 cazuri active în judeţ, adică 51% din totalul îmbolnăvirilor. „Am făcut o analiză a acestor cazuri în funcție de mediul de proveniență și un procent de 55% indică o creștere în mediul urban. Distribuția pe genuri indică un procent de 62% cu afectarea sexului feminin. Vârsta medie a cazurilor a scăzut, avem o medie de 42 de ani, iar din punct de vedere al confirmaților pe grupe de vârstă, sub 50 de ani avem un procent de 60% . Între 50-59 de ani procentul este de  -17%, între 60-69 de ani-13%, între 70-79 de ani-6%, iar peste 80 de ani, procentul este de 3%”, a precizat Rahotă. Aceasta a mai subliniat că există cazuri Covid active în 81% dintre cele 100 de oraşe şi comune din Bihor. Localitatea cu cele mai multe astfel de cazuri este Oradea (390), urmată de Nucet (35), Beiuş (32), Oşorhei (29), Dobreşti şi Ştei (câte 24), Ţeţchea (21) şi Ineu (15).

Microbuze pentru bihorenii testaţi pozitivi

În ceea ce priveşte situaţia din spitale, dr Gheorghe Carp susţine că este stabilă.

„Situația spitalelor din fericire este stabilă din punct de vedereal personalului, dotărilor, sau numărului de paturi puse la dispoziția celor infectați coronavirus. Județul Bihor are 500 de paturi destinate acestei afecțiuni, în jur de 320 de paturi la Spitalul Municipal, 40 de paturi la secția exterioară Boli Infecțioase, 20 la Beiuș și peste 200 la Spitalul de Recuperare din Băile Felix și 1 Mai”, a spus dr. Gheorghe Carp.

Dr. Carp a făcut şi un apel la adresa bihorenilor care s-au testat voluntar şi au aflat că sunt pozitivi: să nu vină la spital cu mijloace de transport în comun, ci să folosească maşini anume puse la dispoziţie de Serviciul de Ambulanţă al Judeţului.

„S-au făcut demersuri pentru ca SAJ să primească azi trei microbuze. Cei anunţaţi că au fost diagnosticaţi să nu utilizeze mijloace de transport în comun (n.r. – pentru a ajunge la spital), să sune la SAJ şi la domiciliul lor se va deplasa un microbuz cu medic, care, în funcţie de starea lor, va decide internarea”, a spus Carp. Nu în ultimul rând, aceasta a adus asigurări  că nu sunt probleme legate de echipamente sau medicamente în spitale, Bihorul având antivirale de ultimă generaţie.
 

Controale şi în weekend

Acţiunile de combatere şi prevenire a epidemiei Covid-19 în Bihor au continuat şi în weekend. Astfel, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 22 august, ora 08:00 – 23 august, ora 08:00, Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 789 persoane carantinate și 419 persoane izolate la domiciliu. În urma controalelor au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 9000 lei, din care 8 cu avertisment scris și 5 cu amenzi în valoare de 4000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 iar o sancțiune a fost aplicată unui operator economic pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor LG 55/2020 art. 5 (3), anexa nr. 3 la HG 394/2020, în valoare de 5000 lei. În aceste misiuni au fost implicați 176 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 70 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 30 în patrule mixte.

 Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor (ISU) au asigurat suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor confirmate ca infectate la spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea. În aceste misiuni au fost implicate 3 cadre ISU Crișana.
Duminică, 23 august, la  ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean existau:

451 persoane internate şi 967 persoane vindecate.