Atenţie la hepatită, boala mâinilor murdare
Creşterea alarmantă a numărului cazurilor de ciroză hepatică şi cancere digestive indică faptul că România ocupă un nedorit loc fruntaş în Europa în ce priveşte numărul deceselor ce au drept cauză bolile hepatice. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România are printre cei mai mulţi bolnavi cu afecţiuni hepatice severe. Peste două milioane de români sunt bolnavi de hepatită B sau C, iar bolile digestive au ajuns să reprezinte principala cauză de internare în spitale.
Focare în Oradea, Diosig şi Vadu Crişului
Pentru a afla care este situaţia îmbolnăvirilor cu hepatită în Bihor şi măsurile preventive ce trebuie luate pentru a evita infecţia cu hepatită, ne-am adresat dr. Sonia Drăghici, medic primar boli infecţioase, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. "Hepatita este boala cea mai cunoscută, i se mai spune şi boala mâinilor murdare. Ea are o sezonitate legată de primăvară şi de toamnă. Este o boală caracteristică ţărilor mai puţin dezvoltate. În judeţul nostru nu am avut încă epidemie de hepatită. Numărul de cazuri la tineri este mic, însă rămân expuşi la infecţie cei născuţi înainte de 1995. Cazurile cele mai numeroase de hepatită s-au semnalat în localităţile Diosig, Vadu Crişului şi Oradea. A fost introdus în farmacii vaccinul pentru imunitate la hepatita A. Pentru hepatita C nu există încă un vaccin eficient. Avem 1-2 internări pe lună cu acest tip de hepatită. În ce priveşte virusul hepatitei B, acesta se poate transmite prin intermediul serviciilor medicale de la secţiile de ortopedie, ginecologie, stomatologie sau este contactat prin transmitere sexuală. Tratamentul presupune regim alimentar, tratament antiviral şi imunomodulator. Ca măsuri preventive, recomandăm igienă personală strictă, cu precădere în comunităţi, unde unele obiecte şi toaletele sunt folosite în comun", ne-a declarat dr. Sonia Drăghici.
370 de cazuri noi de hepatită, în 2007
Conform informaţiilor furnizate de Autoritatea de Sănătate Publică Bihor pe baza datelor primite de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în 2007, în Bihor au fost depistate 370 cazuri noi de hepatită (317 cu hepatită A, 34 cu hepatită B, 19 cu hepatită C). În prima parte a anului în curs, alte 138 de persoane au fost diagnosticate cu cele trei forme ale bolii, costul mediu al tratamentului pe cap de bolnav fiind de 1.896 lei. Costurile tratamentului sunt suportate din fondurile CJAS Bihor în baza relaţiei contractuale cu spitalul. Potrivit calendarului naţional de vaccinări, din fondurile Ministerului Sănătăţii Publice, se desfăşoară acţiuni de vaccinare împotriva hepatitei B, la anumite grupe de populaţie ce prezintă risc de îmbolnăvire.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.