Cu ocazia unui interviu acordat în exclusivitate, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, anunță că rezultatele auditului realizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au confirmat buna funcționare a instituției pe care o conduce.

 

„Ca urmare a auditării serviciilor suport și a activității directorului general al CAS Bihor, vă informez că evaluarea întocmită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Direcția Audit Public Intern dovedește că instituția noastră desfășoară o activitate bine organizată, cu o viziune obiectivă asupra respectării drepturilor asiguraților bihoreni.

Ținând cont de faptul că la 1 iulie se împlinesc doi ani de la începerea mandatului la conducerea instituției, constat că tot ceea ce mi-am propus în planul de management aprobat la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost îndeplinit cu strictețe maximă. Îndeplinirea obiectivelor prevăzute în planul de management, dublată de buna organizare a activității curente din cadrul instituției noastre, precum și de respectarea drepturilor asiguraților bihoreni generează o stare de mulțumire cu privire la rezultatele obținute˝, a declarat Dorel Dulău.

Interlocutorul nostru a subliniat pionieratul pe care CAS Bihor l-a făcut în dezvoltarea unor noi specialități medicale, până nu demult, deficitare: “Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor reprezintă un veritabil incubator de idei în dezvoltarea serviciilor medicale solicitate de asigurați. De exemplu, în anul 2021, când ideea de paliație nu era răspândită în România, instituția noastră a inițiat demersuri în acest sens, la nivelul județului Bihor. Prin colaborarea cu administrațiile locale din Marghita, Aleșd, Beiuș ori Ștei, am reușit ca, la sfârșitul anului trecut, numărul de paturi aflate în contract cu CAS Bihor să fi crescut cu 39. Toate aceste noi paturi au fost obținute prin transformarea unor paturi alocate județului nostru, dar în alte specialități, care s-au dovedit nerentabile. Actualmente, constatăm că, la nivel național, instituția noastră este fruntașă în specialitatea îngrijirilor paliative, cu precizarea că, în conformitate cu normativul pentru această specialitate – de 20 de paturi la o sută de mii de locuitori – județul Bihor ar trebui să aibă 120 de paturi contractate, iar numărul acestora este de 106. Mai precizez că inițiativa majorării numărului de paturi pentru paliație din județul Bihor are la bază o idee venită dinspre instituția noastră și preluată apoi de furnizorii direct interesați în oferirea unor servicii medicale de calitate asiguraților bihoreni.

Tot noi, cei de la CAS Bihor, am generat și ideea dezvoltării, și în județul Bihor, a serviciilor medicale din zona adicției la droguri, băutură, țigări și alte zone gri ale societății, această idee născându-se ca urmare a creșterii numărului de cazuri înregistrate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Precizez că instituția noastră este direct interesată în a contracta servicii de adicție prin aplicarea unor tratamente substitutive zonei medicamentoase, tratamente care să ajute dependenții de droguri și nu numai să revină la starea inițială de sănătate prin ocuparea minții acestora cu activități religioase, de grădinărit, sportive sau pictură, toate organizate sub coordonarea unui medic care să prevină revenirea pacientului la folosința drogurilor sau la alte adicții.

După cum spuneam, statisticile relevă necesitatea înființării și dezvoltării unor spații dedicate tratării adicției, în condițiile în care județele limitrofe au dezvoltat astfel de servicii medicale. Menționez, totodată, că doi furnizori de servicii medicale – Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și cel de Psihiatrie din Nucet – s-au angajat să înființeze și să dezvolte servicii de tratare a adicției pentru pacienții bihoreni, cei de acolo înțelegând mesajul nostru vizavi de obligația societății de a le oferi suport pacienților care au dezvoltat anumite dependențe, mai ales de droguri.

Un alt domeniu unde înregistrăm progrese este cel al diabetologiei, centrul universitar orădean devenind un furnizor de servicii medicale în această specialitate, prin montarea, aici, la noi acasă, a dispozitivelor furnizoare de insulină și a celor de monitorizare glicemică. Să ne amintim că, în urmă cu doi ani, diabeticii din Bihor erau obligați să se deplaseze la Timișoara pentru a li se monta pompele de insulină și sistemele de monitorizare a glicemiei, în timp ce astăzi, după cum spuneam, această procedură se desfășoară în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, un lucru de care suntem mândri˝.

La finalul interviului acordat în exclusivitate, Dorel Dulău a concluzionat că rezultatele evidențiate de recentul audit concordă cu obiectivele planului managerial asumat în urmă cu doi ani, la preluarea șefiei CAS Bihor: „Readucând în discuție recunoașterea venită de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate vizavi de activitatea instituției noastre, auditarea a evidențiat buna organizare, celeritatea la nivelul decizional și valoarea anumitor demersuri, precum cele menționate, pe care CAS Bihor le-a inițiat în ultimii doi ani.

În concluzie, în județul nostru sunt prestate servicii medicale de calitate, în specialități diverse, care îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții bihorenilor. În ultimii doi ani, instituția noastră a fost tot timpul implicată în soluționarea problemelor asiguraților bihoreni, dar și ale sistemului medical din județ. Flexibilitatea și mobilitatea în modul de activitate al CAS Bihor sunt dublate prin continua generare de noi idei ce privesc dezvoltarea și diversificarea serviciilor prestate pacienților care apelează la sistemul medical bihorean, astfel încât situațiile în care aceștia sunt nevoiți să se deplaseze în alte județe pentru intervenții medicale și tratamente să se reducă semnificativ˝.