Nici nu a început bine anul 2013 că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a şi avut loc prima prelevare de organe. O doamnă de 55 de ani a decedat în urma unei hemoragii cerebrale, iar familia ei a fost de acord cu donarea organelor. Ca o consecinţă a muncii medicilor de la Oradea, specialistul Irinel Popescu a declarat unitatea medicală orădeană Spital model, luna aceasta urmând ca o delegaţie europeană să viziteze Spitalul Judeţean.

Noaptea de marţi spre miercuri (5-6 februarie) a fost una tragică pentru o familie din Bihor. O femeie de 55 de ani, internată încă de vineri 1 februarie 2013 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea cu hemoragie cerebrală capsulotalamica dreaptă a fos declarată în stare de moarte cerebrală marţi dimineata (5 februarie). "Graţie generozităţii familiei, s-a prelevat ficatul, corneea şi rinichii, care au fost transportate la Institutul Fundeni, Spitalul Militar Central Bucureşti şi la Institutul de Transplant Renal Cluj, în cursul nopţii", a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor.

Spital model

Dacă la nivel naţional numărul donărilor de organe s-a înjumătăţit în 2012 faţă de 2011, Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea a fost anul trecut cel mai bun din ţară, înregistrând 21 de donatori, cu o singură persoană mai puţin decât anul trecut. Această performanţă nu a rămas neobservată la nivel naţional, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, Irinel Popescu, declarând Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea drept Spital model în 2012. "România este printre ţările aflate pe ultimle locuri în Europa în ceea ce priveşte transplantul, iar noi, cei din judeţul Bihor, am reuşit mereu în ultimii ani să tragem celelalte judeţe după noi. Tocmai de aceea profesorul Irinel Popescu ne-a declarat Spital model, ceea ce înseamnă că, în această lună, o comisie europeană pe probleme de transplant va veni să viziteze spitalul", a spus, pentru Crişana, Carmen Pantiş. Pe lângă titulatura de cel mai bun centru de prelevare de organe din ţară, Spitalul Judeţean a fost anul trecut şi primul centru medical din România unde a avut loc prelevarea unui ficat de la un pacient a cărui inimă încetase să mai bată, procedeu foarte complex folosit în 30% din cazuri, doar în ţări dezvoltate din punct de vedere medical, cu specialişti de talie mondială, precum Belgia sau Anglia.