Bihorean declarat în moarte cerebrală la Oradea - Operat pentru prelevare de organe la Târgu Mureș
Premieră în medicina românească de transplant. Familia unui bărbat de 28 de ani, din Beiuș, care a suferit un accident îngrozitor, a transformat propria dramă în speranță pentru alți oameni, fiind de acord cu prelevarea organelor. Din cauza distanței mari, operația s-a făcut însă la Târgu Mureş.
Un gest de omenie care a depăşit durerea sfâşietoare a familiei unui tânăr de 28 de ani, alături de nişte echipe medicale implicate şi conectate la medicina modernă, au redat bucuria de a trăi altor 4 semeni pentru care tansplantul de cord, ficat şi rinichi reprezintă ultima şansă.
„Pentru un tânăr pacient, internat din noaptea de 12 ianuarie cu un traumatism craniocerebral la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în ciuda eforturilor medicilor, nu s-a mai putut face nimic. A fost declarat în moarte cerebrală miercuri seară. Familia tânărului a găsit puterea de a transforma propria dramă în speranţă pentru alţi oameni necunoscuţi şi a fost de acord cu prelevarea organelor. Imediat a început mobilizarea echipelor medicale în cursa contracronometru pentru salvarea de vieţi şi pentru ca gestul familei să nu fi fost în zadar. A urmat un efort şi o colaborare extraordinară a echipelor medicale pentru menţinerea donatorului, fiind necesar transferul acestuia la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, întrucât condiţiile meteo nu permiteau transportul în condiţii de siguranţă şi timp pentru prelevarea cordului.
Vineri dimineaţă, la Tg. Mureş, efortul medicilor de la Oradea a fost preluat de echipa de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, de echipele de prelevare ale Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, Institutului Clinic Fundeni şi Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Astfel, 4 oameni vor primi o nouă viaţă prin transplant de cord, ficat şi rinichi.
Nimic nu poate compensa pierderea unui membru al familiei, dar poate gândul că au dăruit o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă le poate aduce alinare. Ne înclinăm cu emoţie în faţa familiei donatorului pentru decizia luată. Mulţumim cu profund respect tuturor echipelor medicale pentru munca şi efortul deosebit depus în această activitate complexă”, se afirmă într-o postare pe o rețea de socializare, făcută de reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
„Noutatea principală a acestui caz o reprezintă faptul că donatorul a fost transportat la Târgu Mureș, ceea ce se face foarte rar, numai în condiții de forță majoră, în întreaga lume. Niciodată în România nu a fost transportat în alt centru un donator declarat în moarte cerebrală. A fost un efort foarte mare să ajungă repede, pentru că timpul de ischemie la cord este de doar 4 ore. Dacă operația s-ar fi făcut la noi, inima ar fi ajuns mult prea târziu la Târgu Mureş”, a declarat dr. Carmen Pantiş.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.