Bihorenii, evidențiați la aniversarea CNAS
După cum precizează site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, înființarea instituției a fost rezultatul reformei sanitare din anii ’90.
„În iulie 1997, a fost adoptată de Parlamentul României și promulgată de Președintele țării Legea Asigurărilor Sociale de Sănătate – Legea nr. 145/1997. Aceasta a urmărit modelul de asigurări tip Bismark, cu asigurare de sănătate obligatorie, bazat pe principiul solidarității și funcționând în cadrul unui sistem descentralizat. Ea a intrat în vigoare, cu toate prevederile, începând cu 1 ianuarie 1999, dar a existat o perioadă de tranziție în anul 1998 în care Direcțiile Sanitare Județene și Ministerul Sănătății au administrat fondurile de asigurare. În consecință, de la 1 ianuarie 1999, conform legii au funcționat și casele de asigurări ca instituții publice autonome, conduse de reprezentanții asiguraților și patronatului prin consiliile de administrație, deci și Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, se menţionează pe site-ul CNAS.
Împlinirea unui sfert de secol de activitate a CNAS a fost marcată printr-o festivitate organizată marți, 8 octombrie, la Palatul Parlamentului. La eveniment au participat mai mulți foști președinți ai CNAS, printre care prof. univ. Eugeniu Țurlea, prof. univ. Cristian Vlădescu, conf. univ. Adela Cojan și, desigur, actuala conducătoare a CNAS, dr. Valeria Herdea, căreia i-a aparținut inițierea și organizarea festivității aniversare, toți directorii generali ai caselor județene de asigurări de sănătate, șeful Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, precum și reprezentanții diferitelor ordine profesionale din domeniu: ale medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali sau cel al biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar românesc.
După cum preciza jr. Dorel Dulău, șeful CAS Bihor, la aniversarea celor 25 de ani de funcționare a CNAS au luat parte și alți invitați speciali, precum dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial și conferențiar universitar, dr. Adrian Streinu-Cercel, senator, profesor universitar și General Manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” sau Horațiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
Cu ocazia festivității aniversare de la Palatul Parlamentului, la împlinirea unui sfert de secol de activitate a CNAS, președinta Valeria Herdea i-a decernat juristului Dorel Dulău o diplomă de apreciere „pentru activitatea desfășurată cu profesionalism în calitate de Director General al CAS Bihor și contribuția la dezvoltarea sistemului de asigurări sociale de sănătate din România”. Cu realism și modestie, șeful CAS Bihor a declarat că performanțele evidențiate prin această diplomă sunt „meritul întregului colectiv al instituției, fără de care atingerea obiectivelor profesionale nu ar fi fost realizabilă”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.