Bihorul are nevoie de o strategie sanitară unitară
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle şi-au prezentat propria viziune asupra modului în care înţeleg gestionarea actului medical după descentralizare. Astfel, la nivelul celei mai mari şi mai importante unităţi sanitare din judeţ descentralizarea va merge până la nivel de secţii, care vor avea buget distinct, iar conducătorii acestora vor face parte automat din comisiile de organizare şi desfăşurare a concursului pentru angajări. Cât priveşte planurile de mutare a secţiei de oncologie la Spitalul Municipal Oradea, atât conducerea Judeţeanului cât şi Radu Ţîrle susţin că agreează propunerile Primăriei Oradea, dar au câteva obiecţii importante.
Preşedintele Radu Ţîrle a menţionat în debutul conferinţei de presă de ieri, la care au mai participat managerul interimar Carmen Pantiş, directorul medical Călin Hozan, directorul economic Emil Muţ Popovici şi directorul de îngrijiri medicale Florin Rob, că este de acord în principiu cu propunerile Primăriei Oradea privind realizarea unei strategii comune, dar va ţine seama şi de propunerile primarilor şi a managerilor de spitale din judeţ. „Am dat termen ca în şapte zile să ni se transmită un set de propuneri pentru a putea realiza apoi o strategie la nivel judeţean. Nu dorim să excludem pe nimeni, singura noastră dorinţă este să aibă de câştigat pacientul" a spus Radu Ţîrle. Acesta a completat apoi în ce priveşte mutarea secţiei de oncologie de la Staţionarul II al Judeţeanului la Spitalul Municipal Oradea, pentru care Primăria Oradea a şi primit fonduri de la Ministerul Sănătăţii: „Nu înseamnă că ceea ce ei propun noi şi acceptăm automat". El a fost completat de managerul Carmen Pantiş care a spus că sunt de acord cu mutarea, doar în condiţiile în care se mută întreaga secţie, împreună cu radioterapia şi partea de îngrijiri paleative. "Oncologia nu se poate muta pe bucăţi, ea trebuie mutată toată o dată, atunci când Spitalul Municipal va putea să asigure spaţii şi pentru partea de radioterapie şi de îngrijiri paleative, lucru nu poate fi făcut peste noapte", a spus Carmen Pantiş. În prezent tratamentul la Oncologie se face cu cobalt, pentru care este necesar un buncăr special, iar pentru aparatul accelerator liniar de particule pe care vrea să îl achiziţioneze Ministerul pentru secţie este necesară construcţia unei alte clădiri, fiind necesar avizul Comisiei naţionale privind Controlul Activităţilor Nucleare. „Salutăm propunerea municipalităţii, dar mutarea nu se va face pe fragmente", a conchis doctoriţa Pantiş.
Managerul Spitalului Judeţean a anunţat apoi că de ieri Computerul Tomograf este în funcţiune fiind cumpărată piesa defectă în valoare de 58.000 de euro, efort financiar suportat de Ministerul Sănătăţii şi CJ Bihor. În continuare au fost prezentate date despre situaţia financiară paradoxală în care se află unitatea, îmbunătăţiri în ce priveşte meniul servit la masa bolnavilor, planul privind mutarea Policlinicii din Staţionarul II precum şi alte informaţii utile pacienţilor, detalii despre acestea în ediţiile viitoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.