Cu ocazia unui interviu recent, jr. Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, a făcut un bilanț succint al activității instituției pe care o coordonează.

 

Pentru început, șeful CAS Bihor a vorbit despre una dintre cele mai importante investiții în infrastructura medicală finalizate în acest an: „Un prim eveniment pe care țin să-l menționez s-a petrecut la începutul lunii mai, când am avut deosebita bucurie de a participa la inaugurarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orășenesc Ștei. De altfel, prima vizită, în calitate de director general al CAS Bihor, a fost la Ștei, unde am văzut stadiul lucrărilor de amenajare a Ambulatoriul de specialitate local. Acum, după doi ani, putem constata că șteienii beneficiază de servicii medicale pe plan local, în specialitățile de care aceștia au nevoie, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la Oradea. Până la urmă, interesul instituției noastre, precum și al administrației publice locale, indiferent de municipiu, oraș sau comună, este acela de a oferi servicii medicale cât mai aproape de domiciliul pacientului, fără ca asigurații bihoreni să mai fie nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a beneficia de aceste servicii”.

Relația cu asigurații bihoreni și furnizorii de servicii medicale și medicamente a fost ghidată de principiile interesului superior al asiguratului, transparenței și respectării cadrului legal: „Referitor la colaborarea cu diverse categorii profesionale medicale, aș aminti participarea la congresul județean al farmaciștilor din Bihor la care am fost invitat, în numele instituției pe care o conduc, de către profesorul Sebastian Nemeth, președintele Colegiului Farmaciștilor Bihor. Prin participarea la evenimentul amintit am vrut să subliniez gratitudinea față de activitatea acestei categorii profesionale care își desfășoară activitatea cotidiană în beneficiul pacientului și asiguratului bihorean.

Totodată, în actualul context, când medicina primară capătă o importanță tot mai mare, susținerea din partea instituției noastre, în vederea prestării cât mai multor servicii medicale la acest nivel, al medicinei primare, este una deopotrivă normală și necesară. Spun asta pentru că primul filtru în diagnosticarea și tratarea oricărui pacient trebuie să fie medicul de familie.

Cu ocazia primei conferințe a Asociației Patronale a Medicilor de Familie Bihor, eveniment organizat de dr. Ramona German, președinta forului menționat, am subliniat necesitatea dezvoltării tratării adicției în județul Bihor, deoarece a crescut numărul de cazuri de dependență față de droguri sau păcănele.

O latură importantă a activității Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor este comunicarea eficientă și transparentă cu asigurații și furnizorii de servicii medicale și medicamente. La nivel instituțional, am dus o campanie activă și continuă în acest sens, considerând esențială informarea asiguraților bihoreni cu privire la serviciile medicale decontate de CAS Bihor și de care pot beneficia atât la nivelul medicinei primare, cât și în ambulatoriile și clinicile spitalicești din județ.

Pe toată durata acestui an, am asigurat comunicarea tuturor noutăților legislative către asigurații bihoreni, iar pe de altă parte, am luat act de doleanțele acestora și am inițiat soluționarea lor în limitele prevăzute de legislația în vigoare care reglementează activitatea instituției noastre.

Totodată, cel puțin trimestrial, uneori și de două ori pe trimestru, am avut întâlniri cu toți furnizorii de servicii medicale, pe domenii de asistență medicală. Cu ocazia acestor întâlniri de lucru, am subliniat faptul că pentru CAS Bihor reprezintă o prioritate ca drepturile și interesele pacienților, mă refer la cele ce țin de prestarea unor servicii medicale, să fie respectate integral, prin oferirea de asistență de specialitate la cele mai înalte standarde.

De asemenea, colaborarea cu Colegiul Medicilor Stomatologi Bihor a fost una continuă și consistentă, instituția CAS Bihor soluționând orice problemă pusă în discuție de această categorie profesională și care ținea de atribuțiile noastre legale”.

În 2023, colaborarea cu celelalte instituții responsabile pentru starea de sănătate a populației a fost una dintre prioritățile echipei manageriale de la CAS Bihor, a mai declarat directorul general Dorel Dulău: „Un alt aspect definitoriu al portofoliului echipei manageriale de la CAS Bihor se concretizează prin participarea la Colegiul Prefectural al Județului Bihor, unde, printre altele, am prezentat demersurile făcute, împreună cu alte instituții de stat, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliție Județean și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, pentru dezvoltarea serviciilor de tratare a adicției. Am susținut, totodată, adaptarea legislației la necesitățile pacienților, pentru ca asigurații să poată beneficia de servicii medicale la distanță, în cazul bolilor cronice sau al celor contagioase, atunci când pacienții nu se pot deplasa la ambulatoriile de specialitate”.

La finalul dialogului nostru, Dorel Dulău a prezentat obiectivele CAS Bihor pentru anul viitor: „Cât privește anul 2024, țin să vă asigur că principalele noastre obiective vor rămâne apărarea și susținerea drepturilor și intereselor asiguraților bihoreni, facilitând accesul acestora la servicii medicale de calitate, în toate specialitățile de care au nevoie și asta cât mai aproape de domiciliu.

Fiindcă ne apropiem de sfârșitul anului, le doresc tuturor bihorenilor, asigurați și neasigurați, multă sănătate, binecuvântări și la mulți ani!”