Bolile cardiovasculare cauzează cele mai multe decese
Judeţul Bihor ocupă locul IV în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de inimă pe ţară. Afecţiunile cardiologice au început să facă tot mai multe victime pe plan local, lunar, aproximativ 600 de bolnavi necesitând internare. Potrivit medicilor specialişti, sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia bolilor cardiovasculare: obezitatea, diabetul zaharat sau stresul, precum şi factorii de natură genetică.
Conf. univ. dr. Mircea Popescu, medic primar cardiolog şi şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, spune că, în ultimii ani, a fost înregistrată o creştere progresivă a numărului de cardiaci. Fenomenul s-a constatat în urma numeroaselor internări la cele două secţii de cardiologie şi a numărului alarmat de ridicat al deceselor provocate de bolile de inimă. Lunar, aproximativ 600 de bihoreni cu diverse afecţiuni ale inimii sunt nevoiţi să urmeze un tratament, sub supraveghere medicală, în spital. Din categoria cardiacilor fac parte şi persoanele care dau semne de îmbolnăvire a inimii şi vaselor sanguine, precum şi cele cărora li se descoperă o tulburare sau o leziune a inimii sau vaselor, uneori fără să fie afişată o suferinţă evidentă. Medicul mai spune că Bihorul ocupă, din nefericire, locul IV pe ţară în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de inimă, alături de alte judeţe din vestul ţării, printre care Timiş şi Arad. "Înainte de toate, persoanele ar trebui să prevină apariţia bolilor cardio-vasculare, mai ales după o anumită vârstă şi să efectueze analize şi controale de specialitate, regulate", a explicat dr. Popescu. Faţă de anul precedent, numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut cu şase procente şi tinde să crească de la an la an. Conform statisticilor, decesele survenite în urma unor boli cardiovasculare sunt înregistrate tot mai des în rândul tinerilor, iar, în general, ca mortalitate, aceste afecţiuni ocupă locul I. În judeţul Bihor, medicii au constatat că media de vârstă a bolnavilor de inimă a scăzut, la bărbaţi, la 40 de ani, iar la femei a ajuns la 45 de ani, dat fiind că acestea, după o anumită vârstă, intră la menopauză. În acest context, dr. Popescu precizează că educaţia sanitară este foarte importantă, iar bolnavul, încă de la primele semne, dispnee de efort, palpitaţii şi dureri precordiale, trebuie să se prezinte la medicul specialist în maximum patru ore, altfel afecţunea îi poate fi fatală. Interlocutorul nostru recomandă ca, în zilele toride, cardiacii să stea în casă, la răcoare, să bea apă plată, să evite alimentele cu temperaturi extreme, iar în cazul apariţiei simptomelor să consulte de urgenţă medicul.
Chiar dacă ne confruntăm cu un număr ridicat de cardiaci, aceştia sunt nevoiţi, în continuare, să "bată" drumul Clujului pentru investigaţii, dat fiind că angiograful de la Spitalul Judeţean se află, încă, "în repaus", din lipsă de fonduri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.