În spitalele româneşti a fost instituită starea de alertă, după ce o femeie a murit, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, întro maternitate din judeţul Argeş, după o banală operaţie de cezariană. Ea fusese cusută cu aţă chirurgicală importata din China. În urma analizelor ulterioare, au fost descoperite bacterii ce provoacă infecţii mortale. Potrivit specialiştilor, aţa infestată poate duce la decesul bolnavului, prin infecţie nozocomială sau infecţie de plagă.

După muşamalizare, alertă maximă!
Autorităţile sanitare au încercat să acopere scandalul, declarând iniţial că moartea femeii s-ar datora unei infecţii contractate în spital. Însă analizele făcute, după decesul pacientei, la solicitarea Autorităţii de Sănătate Publică Argeş au relevat faptul că aţa chirurgicală folosită în timpul operaţiei fusese infectată. Ca atare, a fost instituită starea de alertă în toate spitalele din ţară, pentru semnalarea prezenţei tipului de aţă chirurgicală ucigaşă. Starea de alertă, instituită în urmă cu trei săptămâni, a urmărit controlul şi testarea tuturor loturilor de fire resorbabile importate din China.

Aţa periculoasă, în Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti!
Medicii de la un spital din Vaslui au sesizat primii prezenţa aţei contaminate, care a fost scoasă din uz. În aceste zile, se află în desfăşurare o anchetă medicală în toată ţara, întrucât firma care a importat aţa chirurgicală din China are contracte cu multe unităţi spitaliceşti şi sanitare din ţară. Aţa importată din China a fost găsită şi la spitalele din Bârlad, Huşi şi Negreşti-Oaş. Conducerea firmei susţine că ar fi a blocat în depozit loturile de aţă suspecte, dar neagă că produsul importat de ei ar constitui cauza infecţiei ce a condus la decesul femeii din Argeş.

ASP Bihor doarme liniştită, bolnavii pot muri!
Am solicitat ASP Bihor să ne comunice dacă în spitalele din Bihor a fost descoperită aţă chirurgicală importată din China, dacă la intervenţiile chirurgicale efectuate în ultima perioadă s-a folosit aţă din lotul incriminat şi ce măsuri au fost luate pentru evitarea unor eventuale probleme care ar putea pune în pericol sănătatea pacienţilor.
Autoritatea de Sănătate Publică Bihor nu a solicitat spitalelor să comunice dacă folosesc aţă chirurgicală suspectă a fi contaminată, din lotul importat din China! "Nu deţinem informaţii privind aţa chirurgicală, fiecare spital sau unitate sanitară achiziţionează aţă chirurgicală pe baza procedurii de achiziţie publică. Ministerul Sănătăţii Publice este decidentul care stabileşte politicile de sănătate la nivel naţional, inclusiv bolile sau condiţiile pentru care se fac depistări la nivel naţional" - este răspunsul primit de la purtătorul de cuvânt al ASP, dr. Dorel Ţârţ.

Noi credem că este de datoria ASP Bihor să investigheze dacă acest produs, potenţial periculos pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor, este folosit la vreuna din unităţile sanitare din subordine şi să ia măsurile de rigoare. Aşteptăm poziţia Ministerului Sănătăţii şi Familiei faţă de această situaţie scandaloasă!