BooDoChallenge, un proiect realizat de patru eleve din Oradea - Aplicaţie pentru salvat vieţi
Patru eleve din Oradea au creat o aplicaţie care încurajează oamenii să doneze sânge, BooDoChallenge fiind proiectul cu care echipa a participat la competiţia Regional Pitch 2019 din Bucureşti, calificându-se la Semifinala Internatională.
Finala etapei naționale a avut loc sâmbără, unde cele mai bune 3 echipe din țară s-au calificat în următoarea etapă a competiției - Semifinala Internațională. La eveniment au participat primele 5 echipe selectate dintr-un total de 28 care s-au calificat la regizarea online. Numărul fetelor înscrise anul acesta în competiție a fost de aproximativ 450. În cadrul evenimentului, echipele formate exclusiv din eleve de liceu au prezentat ideile și aplicațiile lor în fața juraților. Unul dintre cele mai apreciate proiecte din cadrul competiției este BlooDoChallenge, realizat de tânăra echipă orădeană 4Girls4Change (Paula Gal, Maria-Veronica Irina, Cosmina Gal și Alexandra Mazăre). Cele patru fete din Oradea au creat o aplicație care încurajează oamenii să devină supereroi, salvând vieți prin donarea de sânge. Tot la acest eveniment, Adobe Romania care a ales să sprijine proiectul orădean, a premiat echipa, oferidu-le gadget-uri care să le ajute în continuare cu dezvoltarea aplicației. Evenimentul s-a încheiat prin calificarea orădencelor la următoarea etapă a competiției alături de alte două echipe din Buzău (Viridi Lux), respectiv Onești (UniversITy). Semifinala Internațională va avea loc online între 8 și 17 iunie, rezultatele fiind anunțate pe 24 iunie. Primele 6 echipe vor fi selectate să participe la World Pitch Summit la San Francisco în perioada 12 - 16 august unde primul loc va avea șansa să câștige 15.000 euro.
Pe scurt, aplicația BlooDoChallenge își propune să înlesnească donările de sânge sau de celule stem prin oferirea către voluntari a tuturor informațiilor necesare. Astfel, potențialii donatori pot afla locațiile celor mai apropiate centre unde utilizatorii pot dona, timpul de așteptare recomandat până la următoarea acțiune de donare de sânge sau celule stem. Tot în aplicație, utilizatorii au acces la informații despre pașii pe care donatorul trebuie să îi urmeze și chiar un top al celor 50 de „super-eroi” donatori. Scopul final este creșterea numărului de donatori de sânge și celule stem în condițiile în care România e codașă în Europa ca număr de donatori. Iar trendul negativ s-ar putea accentua în condițiile în care în viitorul apropiat România va fi obligată de regulile UE să abroge facilitățile oferite momentan donatorilor: tichete de masă, transport în comun gratuit, zi liberă de lucru etc.
„Problema identificată în comunitatea noastră, în Oradea, este numărul scăzut de donatori de sânge sau celule stem și, implicit, un stoc redus de astfel de resurse medicale. Ne confruntăm cu această problemă atât la nivel local, cât și național, dovadă că țara noastră este printre ultimele în clasamentul mondial al donațiilor de sânge”, și-a motivat demersul echipa 4Girls4Change. „Ca planuri de viitor, dorim să mai adăugăm câteva funcționalități importante în aplicație, înainte ca aceasta să fie lansată oficial. Printre ele se numără: validarea donației prin QR Code; un sistem de notificare care ar ajuta în caz de urgență când stocul de sange e pe terminate, alte două clasamente, pentru o mai bună vizualizare în timp real a donațiilor”, au mai adăugat orădencele.
Membrele echipei sunt Paula Gal, Irina Maria-Veronica (ambele în clasa a XI-a la CN Mihai Eminescu), Cosmina Gal (clasa a IX-a la CN Mihai Eminescu) și Alexandra Mazăre (clasa a XI-a la CN Emanuil Gojdu). Coordonatorul echipei, Alexandru Oancea, este mentor în cadrul Coder Dojo Oradea ca specialist în tehnologii din sfera inteligenței artificiale, cât și fost mentor EduBiz (programare web).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.