Cancerul şi alimentaţia
Rezultatele unui studiu mamut, întins pe o durată de 35 de ani şi efectuat pe 500.000 de subiecţi, a fost expus recent în cadrul unui congres ţinut la Paris, care a confirmat capacitatea fructelor şi legumelor de a preveni şi vindeca tumorile ucigătoare.
La ultimul congres mondial pe tema cancerului desfăşurat la Paris s-a dovedit că alimentaţia vegetariană, dar mai ales consumul legumelor şi fructelor în stare crudă, netrecute prin foc, reduce drastic riscul apariţiei cancerului. Potrivit profesorului francez Michel Boiron, preşedintele fondator al congresului, scepticismul cercetătorilor a fost învins, cifrele studiului relevând fără dubii importanţa alimentaţiei sănătoase în tratarea şi combaterea tumorilor, hrana jucând un rol decisiv în stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase, idee multă vreme respinsă de lumea medicală. Aceasta este cea mai mare anchetă realizată vreodată asupra relaţiei dintre nutriţie şi cancer, studiile comparând alimentaţia şi modul de viaţă a 500.000 de indivizi din ţările nordice şi sudice ale Europei, unii dintre ei, amatori de unt şi cărnuri grase, iar alţii, consumatori de legume, fructe şi ulei de măsline. Începând cu anul 1970, majoritatea subiecţilor au fost urmăriţi fiecare în parte, în medie, timp de cinci ani. A fost primul studiu combinat şi cu prelevări de sânge şi ADN, stocate în bănci biologice, pentru cercetarea indicilor nutriţionali, concluzia arătând că schimbarea regimului alimentar poate reduce frecvenţa cancerului. În cadrul congresului, specialiştii au oferit şi câteva sfaturi. Unul dintre acestea este consumul cât mai multor fructe şi legume crude, circa 35 de grame de fibre pe zi reducând riscul îmbolnăvirii de cancer cu 40 la sută, procentul fiind crescut dacă se asociază şi cu exerciţiul fizic. A fost indicată şi includerea la fiecare masă a unei legume, salate sau a unui fruct, ţinând seama de alternanţa culorilor acestora, cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul fiind cuprinse chiar în coloranţii din plante. Cerealele şi leguminoasele sunt de asemenea utile în stare integrală (grâu, orz, ovăz, mei, secară, linte, fasole, soia, seminţe de in şi susan), specialiştii recomandând şi înlocuirea pâinii zilnice cu şase porţii de grâu încolţit.
Femeile asiatice, care consumă multe leguminoase încă din copilarie, sunt mult mai puţin atinse de cancerul de sân, aceşti micro-constituenţi fiind capabili să blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.