Căpşunele conţin hidraţi de carbon, săruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu şi fier, vitaminele A, B1 şi B2. Sunt o sursă excelentă de enzime, săruri minerale şi vitamine.

Atenţie, însă, dacă sunt consumate în cantitate mare, pot produce indigestii sau alergii. Sucul de căpşune este indicat în afecţiuni hepatice, ale sistemului nervos şi în reumatism. Se bea, timp de 10 zile, după micul dejun, câte un pahar de suc proaspăt, preparat astfel: 200 g fructe bine spălate şi zvântate se storc prin tifon, iar sucul obţinut se îndulceşte cu 5 g zahăr şi se consumă imediat. Gelatina din suc de căpşune este indicată în gastrite, ulcer, hepatite, ciroză, litiază biliară şi ateroscleroză. Pentru prepararea gelatinei sunt necesare 250 g fructe proaspete, 20 g zahăr, 1,5 foi de gelatină şi 75 ml apă. Se extrage sucul din căpşune, iar resturile se fierb cu 50 ml apă şi se strecoară. În jumătate din lichidul fierbinte rezultat se dizolvă gelatina înmuiată în apă rece, se amestecă bine şi se dă la rece. Căpşunele sunt fructe ideale în regimurile de slăbit. Au un gust delicios, sunt săţioase şi conţin peste 50 de substanţe valoroase pentru organismul uman. Mai sunt recomandate pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sanguine şi menţin elasticitatea vaselor. În 500 de căpşune (de mărime medie) se găsesc doar 100 de calorii. În acelaşi timp, căpşunele favorizează producerea de globule roşii, stimulează metabolismul şi cresc capacitatea de ardere a grăsimilor. În afară de aceasta, glucidele din căpşune sunt formate, în principal, din fructoză, sorbitol şi xilitol, substanţe care ajung foarte lent în sânge, ceea ce înseamnă că nivelul glucidelor şi cel al insulinei rămân în limite normale şi nu se produce aşa-zisa "criză de foame".