Noile modificări aduse sistemului sanitar, menite să îmbunătăţească serviciile către pacienţi, au debutat cu stângul. Medicii dentişti nu vor mai putea trata gratuit sau compensat pacienţii, nefiind alocate fonduri pe luna aprilie 2013, iar pentru lunile viitoare nu există nicio promisiune legată de o eventuală finanţare.

Colegiul Medicilor Dentişti Bihor a reacţionat la faptul că nu au fost alocate fonduri bugetare pentru asistenţa medicală stomatologică corespunzătoare lunii aprilie 2013. Trist este că reprezentanţii CAS Bihor au postat, în 3 aprilie, pe site-ul instituţiei faptul că „termenul de depunere a dosarelor de contractare pe întreg anul 2013 se suspendă". Această informare a apărut după ce, cu câteva zile înainte, medicii dentişti erau invitaţi să se prezinte la CAS Bihor "pentru depunerea cererilor de intrare în relaţie contractuală cu CAS Bihor, pentru anul 2013". Măsura i-a revoltat pe medicii dentişti, care şi aşa se plâng de subfinanţarea realizată de Ministerul Sănătăţii în ce priveşte serviciile medicale gratuite acordate copiilor, respectiv servicii compensate acordate pensionarilor şi altor categorii cu venituri mici. "Aşadar medicii stomatologi sunt nevoiţi să sisteze pe termen nedefinit tratamentele gratuite sau compensate pentru pacienţii asiguraţi, afectaţi fiind în primul rând copiii, pensionarii şi populaţia defavorizată. Deşi fondurile alocate de către CNSAS au fost întotdeauna absolut insuficiente, între 900 şi 1.300 lei/lună/medic, s-au putut face totuşi unele tratamente pentru categoriile meţionate", se arată într-o adresă a CMD Bihor. În plus, unii stomatologi reclamă faptul că nu au fost înştiinţaţi din timp de această suspendare a liniei de finanţare, ei cheltuind, în speranţa contractărilor cu CAS Bihor, suma de 1.000 de lei, reprezentând taxa de evaluare a cabinetelor. Astfel, medicii ameninţă că vor face demersuri în vederea recuperării acestor sume. De asemenea, în cursul zilei de miercuri, 10 aprilie, președintele CMD Bihor, dr. Alin Șandru, și sefa Departamentului pentru asigurări și probleme social-economice, dr. Adina Țucudean, se vor afla la București pentru o întâlnire cu conducerea Colegiului Medicilor Dentişti din România, pentru a stabili căile de urmat în speranța unei soluționări favorabile a situației.

În Bihor, lunar, 250 de medici dentişti primeau aceste sume pentru tratamente gratuite sau compensate. Cei mai afectaţi vor fi copiii, mai ales cei din mediul rural, care se bucurau cel mai mult de aceste servicii stomatologice. Trist este că, deşi ministrul Sănătăţii se laudă cu îmbunătăţirea sistemului medical, cei care suferă sunt tot pacienţii, care plătesc asigurările medicale, fără a putea beneficia în schimb de servicii gratuite. În plus, s-a mai introdus şi coplata. De asemenea, medicii reclamă faptul că, deşi s-a alocat cu un miliard de euro mai mult anul acesta, sume importante au fost distribuite pentru publicarea de cărţi sau cumpărarea de dezinfectanţi, respectiv cursuri de pregătire profesională.

Cristina PUŞCAŞ