Prin adresa nr. 8330/17.12.2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a trimis structurilor județene subordonate instrucțiuni referitoare la asigurarea serviciilor medicale în primul trimestru al anului viitor, până la votarea bugetului de stat pe 2025. 

În condițiile lipsei unui buget de stat pe 2025 aprobat până la sfârșitul acestui an, CNAS cere ca, până la 31 decembrie, casele județene de asigurări de sănătate să încheie „acte adiționale pentru perioada ianuarie - decembrie 2025 la contractele derulate de acestea în anul 2024 - pentru prelungirea termenului de derulare a relațiilor contractuale cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, în vederea asigurării continuității acordării asistenței medicale, cu îndeplinirea de către furnizori a tuturor condițiilor privind relațiile contractuale dintre casa de asigurări de sănătate și aceștia (documente, condiții de eligibilitate etc.), urmând ca angajarea sumelor pentru derularea relațiilor contractuale în perioada mai sus menționată să se realizeze potrivit legii.
Condițiile acordării asistenței medicale în baza actelor adiționale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării actelor adiționale. (H.G. nr. 521/2023, cu modificările și completările ulterioare și Ordinul MS/CNAS nr. 1857/441/2023, cu modificările și completările ulterioare)”.
Pe lângă prelungirea contractelor cu furnizorii, CNAS anunță și valorile ce vor fi practicate pentru serviciile medicale, în trimestrul I al anului 2025. Astfel, punctele „per capita” și pe serviciu medical, în asistența medicală primară, precum și suma orientativă/medic specialist de medicină dentară/lună la nivel național se mențin la nivelul valorilor valabile în anul 2024, în timp ce, în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical este de 5 lei.
În fine, prin adresa nr. 8330/17.12.2024, CNAS a făcut precizări și despre modul cum vor fi utilizate sumele destinate contractării serviciilor medicale spitalicești:
„Începând cu data de 1 ianuarie 2025, la contractarea serviciilor medicale spitalicești, casele de asigurări de sănătate vor avea în vedere 94% din fondurile aprobate cu această destinație la nivelul casei de asigurări de sănătate pentru anul în curs. Diferența de 6% din fondul cu destinație servicii medicale spitalicești ce nu a fost contractată inițial se utilizează astfel:
a) 5% pentru situații justificate ce pot apărea în derularea contractelor încheiate cu furnizorii de servicii medicale spitalicești, în condițiile prevăzute în norme;
b) 1% pentru complexitatea suplimentară a cazurilor în ceea ce privește comorbiditatea și numărul de zile de îngrijiri acordate în cadrul secțiilor/compartimentelor de terapie intensivă, în condițiile stabilite prin norme”.