Recent, jr. Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, atenționa asupra Instrucțiunii Ministerului Sănătății nr. 6.226/04.04.2024 privind modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate și/sau expirate provenite de la populație.

 

Actul normativ menționat oferă soluția viabilă și sigură pentru colectarea unor deșeuri de nișă, care necesită o abordare specializată dată fiind periculozitatea depozitării lor necontrolate și necorespunzătoare.

Șeful CAS Bihor a expus și explicat câteva dintre articolele normativului amintit, începând cu enumerarea categoriilor de deșeuri care fac obiectul acestuia: medicamente neutilizate și/sau cu termenul de valabilitate expirate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.

Apoi, interlocutorul nostru ne-a oferit detalii despre modul în care aceste deșeuri vor fi depozitate:

„Deșeurile medicamentoase pot fi depozitate în spațiile amenajate din spitalele publice și private, conform reglementărilor legale. Spațiul din spital cu destinație de colectare a deșeurilor medicamentoase trebuie să fie acoperit, să funcționeze după un program de colectare bine stabilit pe zile și ore, să aibă un responsabil, adică o persoană care să fie la locul respectiv în timpul programului stabilit și aprobat”.

Directorul general Dorel Dulău a mai precizat că se așteaptă ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care să reglementeze condițiile de decontare:

„În momentul de față, așteptăm publicarea ordinului CNAS privind aprobarea contractului-cadru care va fi încheiat între instituția noastră și spitale, act adițional sau contract în baza căruia se va efectua decontarea pentru deșeurile medicamentoase colectate, în valoare de până la 10 lei/ kg. Spitalele care sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, după apariția contractului-cadru aprobat prin Ordinul președintelui CNAS, vor beneficia de un act adițional la contract, iar celor care nu au contract cu instituția noastră li se va încheia un contract în baza căruia se va asigura aceea decontare, în condițiile stabilite de prevederile legale. Când va apărea ordinul în cauză, vom avea baza legală pentru decontarea acestui serviciu, dar, deocamdată, spitalele trebuie să preia gratuit deșeurile medicamentoase provenite de la populație”.