CAS Bihor - Bilanț pozitiv și obiective ambițioase
Cu ocazia unui interviu acordat recent, Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, a făcut un bilanț al activității instituției menționate pe 2022.
Printre obiectivele îndeplinite în 2022, interlocutorul nostru a amintit creșterea calității serviciilor medicale, îmbunătățirea comunicării cu furnizorii acestora, cu administrația județeană și locală, dar, mai ales, strângerea relației cu asigurații bihoreni: „Am încercat să schimbăm puțin percepția și să mutăm obiectivul principal al instituției noastre de pe relația cu furnizorii pe cea cu asiguratul. Pentru ca asiguratul să fie mulțumit, trebuie să avem o relație corectă și onestă cu acesta de la momentul intrării în CAS Bihor până la ieșire. Atitudinea colegilor din instituția noastră este mult îmbunătățită față de trecut și este o relație în beneficiul asiguratului. Promovăm comportamentul decent, amabil și încercăm, în limitele posibilităților, să evităm statul la coadă˝.
Dintre serviciile medicale cu o dezvoltare evidentă în 2022, directorul general Dorel Dulău a menționat Îngrijirile paliative, domeniu în care numărul de paturi a crescut cu 23, la Ștei, Beiuș și, în curând, la Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
Un succes al echipei manageriale de la CAS Bihor este, fără îndoială, asigurarea fondurilor necesare montării pompelor de insulină și a senzorilor de monitorizare glicemică, ceea ce îmbunătățește semnificativ calitatea vieții diabeticilor. În anul 2022, prin ordine comune ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost finanțată montarea sistemelor amintite, operațiune care se desfășoară Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, unde activează trei medici care au dobândit competențe în această procedură.
În plus, după cum declara directorul general Dorel Dulău, în județul Bihor, achitarea concediilor medicale este aproape la zi: „Unul dintre principalele mele obiective este asigurarea fondurilor necesare pentru decontarea serviciilor medicale și cred că am reușit în acest sens; suntem cu plata concediilor medicale la 30 octombrie 2022, ceea ce este îmbucurător și așteptăm o suplimentare de fonduri pentru a ajunge la zi˝.
Cât privește obiectivele conducerii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor pentru anul 2023, Dorel Durău a ținut să precizeze, încă de la început, că acțiunile care au generat rezultate pozitive în 2022 vor continua și în 2023, la acestea adăugându-se noi demersuri, cum ar fi cele pentru înființarea primei secții de adicție din județul Bihor, „în condițiile în care peste 11 la sută dintre copiii bihoreni au avut cel puțin o tangență cu o formă de droguri, ceea ce este mai mult decât îngrijorător pentru noi, ca instituție”.
Interlocutorul nostru a dat și alte exemple de bune practici care vor continua în 2023, și anume îmbunătățirea comunicării cu medicii, inclusiv cu medicii primari, cu autoritățile locale și județene, cu conducerile spitalelor, cu colegiile farmaciștilor, medicilor, dentiștilor, întâlnirile cu aceștia, cu prezență fizică sau online având o ritmicitate cel puțin trimestrială.
În 2023, prioritare pentru CAS Bihor vor fi, printre altele, redistribuirea paturilor reduse de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, astfel încât totalul de 3.525 de paturi contractate la nivel județean să nu fie diminuat, precum și extinderea activității ambulatoriilor de specialitate și a celor integrate ce funcționează pe lângă spitalele din județ.
La finalul interviului acordat, directorul general Dorel Dulău a reiterat că obiectivul principal propus pentru anul 2023 rămâne „asigurarea drepturilor asiguratului, pacientului, atât la nivel cantitativ, cât și la nivel calitativ. Instituția noastră nu are o competență în a influența în mod direct structurile organizatorice ale spitalelor, ale furnizorilor publici sau privați, dar avem obligația de a spune lucrurilor pe nume și a apăra drepturile asiguraților, astfel încât aceștia să aibă acces direct la serviciile medicale, acasă la ei, în județul Bihor˝.
Cu pasi fermi se misca lucrurile in activitatea medicala bihoreana.Succes in continuare!