Cunoscuta sub denumirea ştiinţifică de Lycium barbarum, cătina de gard este cea mai concentrată plantă în substanţe nutritive din câte există pe pământ.
Pe lângă o cantitate considerabilă de vitamina B1 şi B6 (de care organismul uman are nevoie pentru a transforma hrana în energie) dar şi vitamina E, fructele de Lycium conţin mai multe proteine decât grâul, 18 aminoacizi (8 dintre aceştia esenţiali vieţii), 21 de minerale (inclusiv cantităţi semnificative de zinc, fier, cupru, calciu, seleniu, fosfor şi germaniu - ultimul fiind un agent anticancerigen aproape niciodată găsit în alimente), mai mult betacaroten decât în morcovi, de 500 de ori mai multă vitamina C decât în portocale, acizi graşi esenţiali şi, de asemenea, este sursa cea mai bogată în carotenoide (pigmenţi graşi naturali solubili, care joacă un rol important în activitatea vitaminei A în organism) decât orice alt aliment de pe glob. Fructele de Lycium sunt folosite şi în combinaţii cu diferite alte plante, pentru a menţine sănătatea generală şi pentru a preveni afecţiunile cronice precum slăbirea articulaţiilor, ameţeli, degradarea văzului, dureri de cap, insomnie, boli cronice ale ficatului, diabet, tuberculoză şi hipertensiune. Consumul fructelor de Lycium susţine un sistem imunitar sănătos, are proprietăţi de încetinire a proceselor de îmbătrânire datorită compuşilor antioxidanţi, previne apariţia tumorilor canceroase, are un rol important de protecţie hepatică şi ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale.