Scăderea ritmului de vaccinare la centrele fixe oferă oportunitatea redirecționării efortului și resurselor aferente, spre facilitarea accesului populației din mediul rural și din localități unde accesul la centre de vaccinare este dificil.

În acest sens, în județul Bihor se desfășoară programul „Orașul vaccinează satul”, inițiat de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19, cu finalizare la 31 august. Asigurarea accesului populației din mediul rural la vaccinarea împotriva Covid-19 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate, pentru prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea nivelului optim de acoperire vaccinală în România, în special în condițiile evoluției preconizate a răspândirii virusului SARS-CoV-2 (cu mutații și tulpini noi).

Modalitatea de realizare a acestui demers constă în organizarea de echipe mobile de vaccinare, cu personal din cadrul centrelor fixe cu activitatea diminuată sau suspendată, care derulează activități planificate de vaccinare în zonele arondate.

Pentru utilizarea rațională și justificată a resurselor angrenate în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Instituția Prefectului Județului Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor au adoptat, la 1 iulie, noi măsuri cu privire la funcționarea centrelor și impulsionarea campaniei de vaccinare. Prima dintre ele este eficientizarea activității centrelor fixe din mediul urban prin modificarea programului de lucru și adaptarea acestuia în funcție de adresabilitatea la centrul de vaccinare și suspendarea temporară a activității în centrele de vaccinare cu adresabilitate scăzută.

 

Miză pe echipele mobile

Programul se modifică astfel: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea - Staționar 3 (Maternitate) unde se administrează vaccinul Moderna va avea program marți și joi între 14.00 și 20.00; Centrul de vaccinare modular Gojdu, Oradea (Pfizer și Johnson), program de luni până duminică între 08.00 și 20.00; Sala din incinta Orășelului Copiilor Oradea (Pfizer și Johnson), program de luni până duminică de 08.00 la 20.00; Spitalul Pelican Oradea (Pfizer), program de luni până duminică de la 15.00 la 19.00; Parter Internat CT Traian Vuia Oradea (Astra Zeneca și Johnson), program luni și miercuri de la 14.00 la 20.00; Spitalul Orășenesc Aleșd (Pfizer), program de luni până vineri între 15.00 și 18.00; Casa de Cultură Zilahy Lajos Salonta (Pfizer), program de luni până vineri între 8.00 și 14.00; Sala de sport Beiuș (Pfizer și Johnson), program de luni până vineri, de la 8.00 la 14.00, Spitalul Orășenesc Ștei (Pfizer), program de luni până vineri de la 14.00 la 20.00; Secția exterioară a Spitalului Municipal „Dr. Pop Mircea” Valea lui Mihai (Pfizer), program de luni până duminică de la 14.00 la 20.00;  Sală de sport - C.N. „Octavian Goga” Marghita (Pfizer, program de luni până duminică de la 14.00 la 20.00.   

În afara programului de lucru, personalul centrelor de vaccinare din județ va planifica și organiza activități de vaccinare cu echipe mobile în zona arondată

Pentru eficientizare, se va suspenda temporar activitatea în centre de vaccinare cu adresabilitate scăzută (Sala de sport Liceul Tehnologic Nicolae Jiga Tinca, Căminul Cultural Tileagd, Fost sediu Primăria Oșorhei, Căminul Cultural Bratca, Fostul Dispensar medical Sălard, Sala Comunitară Popești, Sală de sport Sântandrei). Personalul va continua activitatea exclusiv ca echipă mobilă (inclusiv pentru efectuare rapeluri restante) în zona arondată.

Parte a efortului comun de încurajare și accesibilizare a vaccinării, suplimentar față de acțiunile echipelor mobile din cadrul centrelor fixe de vaccinare, de pe 1 iulie, Serviciul Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare Bihor (SMURD Bihor) cu implicarea personalului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Oradea și cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor (ISU Crișana), demarează acțiuni în echipă în localitățile cu acoperire vaccinală mică și foarte mică, în scopul impulsionării vaccinării din județul Bihor. În acest sens, echipaje ale ISU Crișana vor realiza acțiuni de informare și anunțare a populației din localitățile planificate la vaccinare, anterior deplasării echipelor mobile, care vor realiza vaccinarea conform calendarului planificat al acțiunilor.

„Subliniem necesitatea implicării comunităților și a tuturor actorilor relevanți din comunitatea locală în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, în scopul obținerii unei acoperiri vaccinale optime, premiză a unei bune pregătiri a populației, la nivel local, în fața riscului previzibil în cazul apariției unui nou val de îmbolnăviri. Menționăm că în România vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este voluntară și gratuită. Alege să te vaccinezi!”, se afirmă în comunicatul DSP Bihor semnat de directorul executiv Daniel Rahotă.