Cerealele integrale se recomandă în alimentaţia zilnică, fiind o alegere sănătoasă atât pentru micul dejun, cât şi pentru cele 2-3 gustări recomandate.

Cerealele integrale constituie o sursă bună de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional. Ce sunt cerealele integrale? Cerealele integrale cuprind întreaga parte comestibilă a cerealelor şi au o deosebită importanţă din punct de vedere nutriţional. În timpul procesului de măcinare se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi. Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rândul populaţiei în ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile. Consumul de cereale integrale este inclus în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 porţii de cereale integrale zilnic riscul de apariţie a obezităţii este redus cu 21 - 27% şi, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină. Din 2002, cerealele integrale sunt incluse în recomandările Asociaţiei Americane pentru Diabet vizând dieta în tipul 1, cât şi în tipul 2 de diabet zaharat.