Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru plata contribuţiilor de sănătate, banii putând fi depuşi la orice oficiu sau filială fără costuri suplimentare, a anunţat, ieri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a spus că declaraţiile angajatorilor pot fi făcute fie "on-line", fie prin "predarea rapidă" a unei dischete la sediul CASMB, informaţiile urmând să fie verificate şi confirmate "ulterior" de reprezentanţii instituţiei. CNAS a anunţat că persoanele fizice care au obligaţia să achite lunar contribuţiile către Fondul de Sănătate au mai multe variante de plată, respectiv la oficiile poştale, prin mandat poştal, la CEC Bank sau prin intermediul celorlalte bănci, nu numai prin plată directă la ghişeu. În cazul persoanelor care solicită adeverinţe de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o nouă procedură pentru separarea etapelor de depunere şi eliberare a formularelor, precum şi facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat. De asemenea, în vederea preluării declaraţiilor angajatorilor există posibilitatea predării fişierelor de raportare, urmând ca procesarea acestora în sistem să se producă ulterior, şi nu la ghiseu în momentul predării efective. Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale. Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi şi 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate. De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 şi 1.000 de lei şi plătesc, din 2011, 5,5% contribuţia la sănătate, iar 0,9 sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit. Persoanele fără venit trebuie să depună o cerere la primarie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi platită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Persoanele nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.