Comitete de coordonare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă
La iniţiativa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pentru protejarea stării de sănătate a populaţiei şi prevenirea situaţiilor de urgenţă în perioada în care temperaturile se menţin scăzute şi sunt căderi abundente de zăpadă, a fost constituit un Comitet de coordonare. Ministrul s-a ocupat de transmiterea în judeţe a unui plan de măsuri pentru a proteja starea de sănătate a populaţiei.
Acesta presupune ca la nivelul Autorităţilor de Sănătate Publică şi la nivelul unităţilor sanitare să fie luate anumite măsuri necesare pentru a face faţă cazurilor apărute în această perioadă. Astfel, Autorităţile de Sănătate Publică (ASP) şi Serviciile Judeţene de Ambulanţă sunt rugate să colaboreze în perioada cât se menţine vremea nefavorabilă cu reprezentanţii prefecturilor şi cei ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă, iar staţiile şi substaţiile de ambulanţă au datoria de a solicita sprijinul serviciilor de urgenţă pentru deblocarea căilor de acces înainte de a pleca la intervenţie. Reprezentanţii ASP trebuie să solicite serviciilor de urgenţă deblocarea căilor de acces la cabinetele medicilor de familie şi la unităţile sanitare, să ţină legătura cu preşedinţii Colegiului Medicilor din teritoriu şi reprezentanţii medicilor de familie pentru asigurarea permanenţei la cabinete, iar cu ajutorul medicilor de familie sunt rugaţi să realizeze inventarierea cazurilor care pot deveni urgenţe medicale. În ceea ce priveşte unităţile sanitare, acestea sunt rugate să transporte de urgenţă la spitale pacienţii care necesită dializă, dacă situaţia meteorologică nu le mai permite deplasarea în regim ambulator, iar bolnavii cronici care au nevoie de monitorizare şi supraveghere permanentă să râmână internaţi în secţiile de specialitate ale spitalelor. Totodată, se impune să se facă la fiecare unitate sanitară o verificare a stocurilor de medicamente necesare pentru astfel de situaţii, iar unde va fi necesar, în funcţie de solicitări, Ministerul Sănătăţii Publice va suplimenta din rezerva pentru situaţii de urgenţă.
În ceea ce priveşte populaţia, este recomandat să se evite deplasarea în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care este necesară deplasarea să se folosească căciuli şi mânuşi. Totodată, este indicat să se consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe şi legume, să se evite consumul de băuturi alcoolice şi să fie evitate situaţiile în care copiii sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, iar încălzirea locuinţelor să fie corespunzătoare, să nu se apeleze la instalaţii improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Acest comitet de urgenţă va fi activ pe toată perioada în care starea vremii se menţine nefavorabilă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice păstrând colaborarea cu comitetele de urgenţă existente la nivel local şi central.
Potrivit dr. Dorel Ţârţ, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, în judeţ, momentan doar se pregăteşte un plan de acţiune cu instituţiile din sistemul sanitar, plan care va fi aplicat conform dispoziţiilor Comisiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.